wat wil ik echt?

Wat wil ik echt?

Zo.

Een lekker allesomvattende vraag.

En die ga ik even in deze blog in een paar luttele alinea’s compleet beantwoorden voor jou.

Nee da’s gein natuurlijk.

Maar ik denk wel dat ik je op weg kan helpen.

Je stelt jezelf deze vraag misschien wel eens. Grote kans, omdat je denkt: ja maar bij deze baan wil ik echt niet nog de komende 30 jaren, en misschien al wel komend jaar, meer zitten. En als je net als ik bent, dan ben je het na X keer jobhoppen in X jaar ook wel zat. Je denkt: wat vind ik nou wel leuk en wat kan ik? En vooral:

Wat wil ik nou echt?

Deze vraag gaat, zonder dat je het bewust doorhebt, over veel meer dan alleen je werk. Want wat jij wilt, hangt met andere onderdelen van je leven samen. En als jij weet waar dat mee samenhangt ben je dichter bij wat je echt wilt in je werkende leven.

Zoals wat? En hoe krijg je antwoorden?

Hierbij 5 tips om die te vinden:

1.Kernwaarden: wat vind jij belangrijk?

Dit lijkt niet nuttig of veel te abstract maar is het niet. Vrijheid, status, onafhankelijkheid, macht, sociale bijdrage, luxe, geld etc. Dit zijn voorbeelden. Er zijn er nog veel meer. Schrijf een top 10 van voor jou belangrijkste kernwaarden.

2. Waar houd ik van?

De vraag ‘Wat wil ik’ is niet handig.

Waarom niet?

Omdat je met ‘Wat wil ik’ jezelf hiermee een soort bevriest. Je moét iets weten, je gaat heel hard nadenken (WAT WIL IK NOU?). Maar door al dat nadenken wat je wilt, sta je niet open voor mogelijkheden. Je gaat eerder in de oogkleppenop-stand. Je staart je blind op die ene vraag.

Want als je die beantwoordt, dan gaat er Halleluja de hemel voor je open en is alles Crystal Clear in je leven, wat jou wilt gaan doen (toch?). Maar dingen die jij wellicht zou willen, daar kom je nooit op uit, omdat je constant in cirkeltjes blijft draaien in je hoofd. Want wat wil ik nou echt? Denk denk denk…Je ‘denkt’ jezelf helemaal vast.

Wat kun je dan beter doen?

Stel jezelf de vraag: waar houd ik van? Ipv. wat wil ik?

Merk je dat je hiermee een heel andere soort energie aantrekt? Alleen al door de formulering van de vraag, wordt je waarschijnlijk lichter, blijer en minder starrig. Klopt dat?

Oke, maak dan nu een lijstjes of woordenboom van ALLES waar je van houdt.

Van

  • bepaald eten, tot
  • type mensen, tot
  • producten tot
  • bepaalde omgevingen,
  • vrije tijd bestedingen,
  • dingen die je (nog)niet doet, maar misschien wel heel leuk vindt/lijkt.
  • iemand ergens mee helpen

Echt alles.

Niet alleen mijn tips hier, maar kijk naar alle kleine en grote dingen waar je blij van wordt in je leven. Ga los.

3. Wat heeft voorrang?

Je schreef zojuist al je kernwaarden op. Die lijken een beetje op dit punt.

Want keuzes maken is een hele belangrijke. “Wat wil ik?” gaat ook over hoe jij je tijd indeelt. Want nog veel belangrijker dan geld verdienen, is tijd. Want tijd heb je maar beperkt. Dus wat ga je nú hiermee doen?

Vraag jezelf af: wat vind jij nu belangrijk in je leven?

Carrière maken, kinderen krijgen, een combinatie hiervan, voor jezelf beginnen, de wereld zien, samenwonen, excelleren in een hobby, trouwen, alles uit het leven halen voordat je je gaat binden (beetje groots, maargoed het kan iets zijn wat je wilt).

Schrijf op wat je nu belangrijk vind. KIES dus iets. En ga je daár mee bezig houden.

Ik denk persoonlijk dat er heel veel mogelijk is. Mensen die zeggen, carrière maken en kinderen hebben lijkt me heel lastig, maar ik ken ook mensen die het wel doen. Kost wat meer planning denk ik maar het lijkt mij dus niet totaal onmogelijk.

Maar je moet wel een keuze maken. Want die combinatie: dat is vast te doen. Maar als je dan ook op datzelfde moment nog de wereld wilt zien in een aantal maanden en in datzelfde jaar promotie wilt maken op je werk (waar je dan een paar maanden onbetaald verlof hebt voor je reis), dan wordt het wel redelijk mission impossible. Wat vindt jij dus OP DIT MOMENT belangrijk, en wil je graag?

 

Deze tip is belangrijk voor het vinden van werk dat bij jou past. Als je overal heen schiet en niet weet wat je belangrijk vind, krijg je nooit een richtingwijzer voor een bepaalde baan of ondernemerschap waar je misschien wel voor in de wieg bent gelegd.

Maak dus om te beginnen keuzes.

4. Hobby vs. werk

Je kan wel iets leuk vinden, maar kijk goed of je het wel in je werk kan en wíl invoegen, of blijft het gewoon lekker een uitlaatklep in hobby?

5. Wat wil ik? Je talenten geven antwoord

Vindt je talenten. Wat je van nature goed afgaat (dus los van diploma’s en cursussen) vind je automatisch ook leuk. Want activiteiten die je van nature goed afgaan, is bewezen, geven je energie en voldoening. En dus is het ook is wat jij leuk vindt om te doen.

Het antwoord op jouw vraag: Wat wil ik nou echt?

“Wat wil ik” hangt dus samen met: wat kan ik en wat vind ik leuk? Je talenten kennen is dus een belangrijke in het beantwoorden van de vraag “ Wat wil ik?”. Je bent in je werk en privé altijd hetzelfde in wat je doet en kunt en dus wat je leuk vindt blijft hetzelfde.

Conclusie

Jij

De vraag  ‘Wat wil ik echt?’ hangt dus samen met JOU. Met jou als persoon in het geheel. Je kan het antwoord dus heel dicht bij jezelf vinden. Zonder eindeloos opleidingen te blijven volgen, naar anderen te kijken wat die doen. En zonder je CV nog eens goed te checken om te kijken hoe je nog ergens een promotie los weet te peuteren.

Actiepuntje

Plak al deze antwoorden eens onder elkaar. Wat zie je? Is er iets wat je in je antwoorden ziet, waarvan je nu denkt: hee maar ik doe in mijn dagelijkse leven nog helemaal niets of weinig van wat ik hier in mijn antwoorden beschrijf?! Het kan zijn dat je dat in je privé leven merkt.

Maar je bovenstaande uitkomsten hebben evenveel belang bij een richting vinden in je werk die bij jou past. Als je merkt dat je antwoorden niet overeenkomen met je huidige werksituatie, dan is het zaak dit te veranderen.

Voordat je straks net als vele andere ambitieuze werkende vrouwen in een burn-out belandt.

Dan ben je verder van huis.

Samen gaat beter dan alleen

Of je er nou wel of niet wijzer van bent geworden (ik hoop natuurlijk van wel!): weet dat deze vraag “Wat wil ik nou echt?” lastig is om even te beantwoorden. Wil je je conclusie van je eigen antwoorden eens door mij laten checken? Je talenten leren kennen, en eindelijk eens écht atnwoord krijgen op de vraag “wat wil ik”? Dan laat het me weten, en ik ga je daarbij helpen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *