Stof tot nadenken: klim jij de goede ladder?

Heb jij een oké-baan?

Lees dan even oplettend mee.

Want een oke-baan impliceert al dat jij er eigenlijk niet warm of koud van wordt. En er wellicht een lichte ontevredenheid onder zit. Iets wringt er. Je krijgt een lekker salaris, leuke collega’s, een mooi bedrijf, en een gave functie(titel). Zo eentje die je op de carrièreladder omhoog gaat helpen.

Maar is dat laatste wel wat je écht wilt?

En staat die ladder tegen de juiste muur, of dat ook niet?

Alles lijkt op het (eerste) oog heel goed, en je bent ook zeker niet ongelukkig. Je hebt het in feite zelfs goed voor elkaar. Maar als jij het bestempelt als een oke-baan is er toch iets.

Wij, millennials

Wij (twintigers dertigers) hebben de luxe dat alles goed geregeld is, je hebt overal toegang tot, veiligheid, huis, primaire levensbehoeften, banen, geen oorlog etc. Dat je over een baan kunt nadenken die zingeving en voldoening brengt. Je kan denken, ik moet niet zo zeuren. Ik doe gewoon keurig mijn werk, ik moet blij zijn dat ik een goeie baan heb. Voldoening en zingeving daar moet ik eigenlijk niet over klagen.

Maar het gaat je uiteindelijk opbreken.

Of als je een taaie bent, kun je het lang volhouden maar je verliest wel alle plezier en sleept je naar je werk op den duur. En waarom zou je niet over een baan of onderneming nadenken, mét voldoening en zingeving. Je bent er toch niemand mee tot last?

Sterker nog, het is ten goede van je eigen werkgeluk.

Dus: stel jezelf nóg een vraag.

1.Hoe zou ik me voelen als ik over een jaar hetzelfde doe als dat ik nu doe?

2.Zou je dat dan prima vinden?

Grote kans dat je ‘nee’ zegt. Maar wat moet er nu gebeuren voordat je écht actie onderneemt? Denk daar nu eens aan:

3.Bij welke situatie, gebeurtenis of verandering in je leven ga jij naar een andere baan zoeken die écht bij je past?

Ik kan het alvast voor je invullen (sorry voor de voorbarigheid, maar de wetenschap zegt het). Wat zeggen die? Dat een mens pas actie onderneemt wanneer de nood hoog is. Als het écht niet goed gaat. Als je niet anders kán dan de boel veranderen.

Wanneer krijg jij een leuke baan of eigen bedrijf?

Ik vul even wat hedendaagse voorbeelden hiervan in:

Letterlijk ziek worden van je baan (vaak ook in combi met privé situatie): burn-out met stipt op 1

  • Tijdelijke ik-voel-me-een-wrak-en-helemaal-verloren-situatie. Zoals,
  • ruzie met baas,
  • ontslagen worden,
  • onprettige relatiebreuk,
  • ziekte van jezelf of van iemand dichtbij je,

 

  • sabbatical (die wel heel goed beviel waardoor je absoluut niet meer terug wil naar je baan) en ga zo maar door

en nu dus:

  • de huidige C-situatie. Veel thuiszitten zorgt ervoor dat je even (Gedeeltelijk) uit de werkomgeving bent, die je niet bevalt. Er van los komen, zorgt ervoor dat je hersenen ineens de lucht en ruimte krijgen. Om te denken: hee maar zo kan het ook! Je moet alsnog wel thuis werken, maar veel negatieve factoren van deze baan maak je op dit moment even niet mee. Een noodgedwongen eye-opener dus. En stiekem bevalt het je wel. Lekker thuiswerken. Als je maar niet daar hoeft te zijn.

Als je bovengenoemde vervelende omstandigheden je niet overkomen dan is dat natuurlijk super. Maar dat betekent ook hoogstwaarschijnlijk dat jij niet aan het bewegen bent richting een baan of een eigen bedrijf dat wél bij je past. En klim je lekker verder op je huidige carrièreladder. Geen verandering dus.

Jouw afgelopen werkjaren

Ga de afgelopen jaren eens na:

4. Hebben de stappen in jouw werkleven je tot nu toe blij gemaakt, voldoening gegeven en kijk je er met trots op terug?

Als je hier ‘nee’, ‘niet perse’ of elk ander vaag antwoord dat ontkennend van aard is benoemt, dan is het tijd voor actie.

Ik zeg dit laatste, ‘vaag en ontkennend’ omdat we een veilige bekende situatie met salaris die je eigenlijk helemaal niet prettig meer vind, je al snel weg probeert te moffelen onder tafel.

Met excuses, “nee niet persé voldoening”, MAAR ik heb WEL een mooi cv opgebouwd, kunnen investeren in een koophuis en andere mooie dingen kunnen doen of aanschaffen waar ik plezier aan heb. Ik zorg voor een fijne toekomst.

  1. Maar wat is die ‘toekomst’ waard waar je voor spaart, als je nu niet gelukkig bent?
  2. Wat is die toekomst waard als je ook in die toekomst nog steeds 40 uur per week ongelukkig op je werk zit?
  3. Wat is die toekomst waard als je dus het grootste gedeelte van die toekomst op een werkplek zit die je gestolen kan worden, en je alleen nog maar werkt voor de leuke dingen in de avonden en de weekenden?

Denk daar maar eens over na ?

Beklim jij de juiste ladder?

Jouw carrière ladder heb je wellicht al hoog beklommen, maar zou het kunnen dat je de verkeerde ladder aan het beklimmen bent?

Grote kans dat je een andere ladder onderaan moet beginnen. Maar dat die klim 10x zo veel sneller gaat als de ladder waar je nu op staat. Want als je die ladder beklimt van werk waarin je je natuurlijke talenten in kan zetten, dan gaat het snel. Heel snel. Dat brengt je tot oneindige verre hoogtes, waarvan je nu alleen maar kan dromen.

Ja zal wel, zul je denken.

Maar geloof me ?

Dus analyseer je huidige werkladder eens en bekijk of het je nog waard is om constant maar hoger en hoger te willen?

Voorbeeldje uit mijn werkleven

Ik zat eens na een paar jaar werken op een 40-urige marketingfunctie en besefte me ineens dit:

Ik ben nu ‘Marketingcommunciatie coördinator’. Ik begon bij “stagiair communicatie”, marketingcommunciatie medewerker, en daarna “Marketeer”. Keurige lijn naar boven dus. De stap die ik na ‘Marketingcommunciatie coordinator’ kan maken is Marketing manager of Marketing teamlead. En dan stopt het! In ieder geval in mijn vakgebied van marketing waar ik toen in zat. Was dat eigenlijk wat ik wilde? Was ik me daarvoor helemaal de pleures aan het werken? Om straks andere mensen te managen, die advertenties voor andere bedrijven maken? Want dat zou mijn eindpunt zijn. Ik kon niet hoger, ik zou dat plafond na een aantal jaar bereikt hebben. En zou ik in die rol blij en gelukkig zijn en tevreden zijn met waar ik sta?”

Nou, nee dus. Was mijn constatering.

Die hele carrièreladder die ik voor mezelf even geschetst had in mijn vissenkom (ik zat toendertijd in een glazen kantoorhok alleen voor mezelf), maakte me diep triest (die vissenkom trouwens ook). Maar dat wil ik helemaal niet!

En jij?

Dus analyseer je eigen huidige ladder eens zoals ik dat deed. Stel jezelf de dikgedrukte vragen uit deze blog. Ik ben benieuwd hoe gelukkig jij daar van wordt.

Niet? Dan ben je wellicht niet vanuit je natuurlijke talenten aan het werk, en zit je op z’n minst op een verkeerde plek. Ik kan je helpen die talenten te vinden en daar een baan of onderneming bij te vinden.

Zou je dat willen?

Plan dan een gratis Brabants kwartierke met mij in via deze website. Helemaal vrijblijvend natuurlijk! Want het werkt alleen als jij denkt dat je met mij goed overweg kunt als coach:) Ik kijk uit naar je!

 

Liefs Sylvia