Begin jij ook altijd volgende week?

Begin jij ook altijd volgende week?

Heb jij wel eens bewust een doel gedefinieerd? In je privé leven?

Best kans van niet.

Want doelen formuleren, pure focus daarop, plan van aanpak maken, taken uitvoeren en structuur aanbrengen, stap voor stap iets uitwerken, discipline, dat is meer iets voor tijdens je opleiding of op je werk.

En bovendien klinkt het ook niet erg aantrekkelijk, als je op de bank ploft op vrijdagmiddag na je week hard werken.

Maar toch is het de moeite waard om ook in je privé leven doelen te definiëren. Waarom? Ik geef je hier 3 redenen:

Reden 1

Iets wat je (al heel lang) wilt, ga je bereiken. Gegarandeerd.

BIJVOORBEELD:

Je stelt jezelf als doel in je privé leven dat je graag bij het selectieteam van jouw sport wilt.

Je zit nu nog 2 niveau’s/teams  daaronder. Om dat doel te halen moet je beter worden. Daarvoor zijn de extra trainingen.

Om die trainingen bij te kunnen benen, heb je voor die specifieke sport ook conditie nodig. Daarvoor is het nodig naast de trainingsavonden ook minimaal 1 keer per week te hardlopen in je eigen tijd (of iets anders dat conditie opbouwt).

Je besteedt veel tijd. Je bent op maandag, woensdag donderdag en zaterdagochtend bezig met sporten. Als je deze avonden zou sporten zonder dat doel, dan ben je nog steeds hartstikke goed en gezond bezig. Maar dan werk je niet gericht naar dat selectieteam toe.

Als jij namelijk precies weet op welke datum jij in dat selectieteam wilt zitten, ben je super gemotiveerd. Zo werkt je brein. Je zult niet snel een training afzeggen, of het hardlopen verzaken, omdat je weet waarvoor je het doet. Die motivatie is dan hartstikke groot.

Ja maar

Ja maar, ik kan toch ook zonder een doel heel graag bij dat selectieteam willen? Ja en nee.

Ja, je wens daarin verandert niet. Je wil bij dat topteam.

Maar nee omdat,

Als je niet specifiek een datum (3 april 2020) en een doel formuleert (dan wil ik onderdeel zijn van het selectieteam, en ik wil 10 km kunnen hardlopen in 45 min ivm conditie) werkt het niet. Dan ben je niet intrinsiek gemotiveerd. Je sport wel veel, maar je weet niet PRECIES waarvoor en waarschijnlijk de ene weer meer dan de andere week.

Het super specifiek formulieren van een doel is zo belangrijk, omdat dat het tovermiddel is tot het bereiken van iets. Dat zet je in de actiestand.

Jammer joh

Want vaak denken we: oh maar dat doe ik wel. Ik weet toch dat ik dat moet doen? Nou dat doe ik heus wel. Want ik wil het heel graag dus ik ga keihard mijn best doen. Maar zonder doel en uitgetekend weekschema, ga je dat dus niet doen (haha jammerjoh ik heb je door).

Want misschien 1 week, maar zelfs na 5 dagen haken mensen al af omdat je geen doel hebt gesteld, het niet in je weekstructuur inbouwt, en je er dus geen gewoonte van maakt. En dan krijg je dus van die bekende uitspraken:

“volgende week begin ik echt!”

Maar als je dat wel doet..

… kun je nog steeds Netflixen.

Want je hebt dan nog steeds de maandag, woensdag, en zondag daarvoor.

Dus je hebt nog steeds ontspanning én iets heel leuks in de toekomst. Namelijk het gegeven dat jij lid gaat worden van dat topteam. Omdat je super gemotiveerd bent en omdat je in een doordacht plan daar naar toe werkt.

En het mooie is, dat je weet waaróm je die 4 dagen van de week zoveel tijd besteed aan sporten. Elke dag kom je namelijk dichterbij dat topteam. Zwart op wit.

En als je iets graag wilt, dan is een doel stellen in je privé leven nadat je dit gelezen hebt, toch niet zo raar?

Reden 2

Je ervaart meer zingeving.

Dat komt door de intrinsieke motivatie en het halen van de tussenstappen die je bereikt. Als je een doel stelt wat je leuk vindt, je doet daarvoor dingen die nodig zijn en je behaalt onderweg naar dat doel allemaal kleine dingen die lukken. Dan doe je iets waarvan je het nut inziet.

Zingeving ervaar je doordat je iets doet wat je goed kan, leuk vindt, en daarvan het nut inziet. En zingeving maakt gelukkig, is bewezen.

Je wordt dus gelukkiger van het stellen van doelen en deze werkelijkheid maken.

Ga nou niet van het smeren van je ontbijt een doel maken, om zo constant maar op een roze wolk te gelukkig te zitten zijn de hele dag door. Omdat je van alles een doel maakt. Nee dus. Maar je snapt wat ik bedoel.

Reden 3

Als je geen doel(en) stelt kan het zijn dat je dingen doet die je wel leuk vindt, maar ‘wel leuk’ is niet wat we willen, toch. Als je geen duidelijke richting bepaalt, wordt jij geleid door alles wat om je heen gebeurt. Jij laat je dan leiden door externe factoren.

Iemand die nog wel iemand kent, en denkt dat die baan wel leuk is voor jou, een blind date geregeld door de zus van je neef, van je moeders vriendin.

Dan heb jij niet de touwtjes in handen van je eigen leven.

Nou wil ik niet zeggen dat je permanente complete controle wil hebben over je leven, want dat is onrealistisch. Het leven loopt zoals het loopt, en daar horen ook gewoon verassingen, onverwachte dingen op je pad en andere gebeurtenissen bij die je niet in de hand hebt. Zowel positieve als negatieve.

Maar wat ik wel wil zeggen is, dat je de dingen waar je wel controle over kunt hebben die je leven leuk maken, is dat je daar iets mee kunt.

Als je geen doel stelt, is je leven vast en zeker nog steeds prima, maar dan verloopt het ongeveer zoals onderstaand voorbeeld:

  • Je wilt op vakantie.
  • Je stapt de cockpit van een vliegtuig in, en de piloot zegt:
  • oke, waar vliegen we heen?
  • En jij hebt je koffer ingepakt met zomerse kleding, vrij gevraagd op je werk, je paspoort in de hand, zonnebril op je kop
  • ..en je zegt: Maakt mij niet uit, doe maar iets lekker zonnigs!
  • Je land in India.

Oke.

Iets zonnigs.

Maar dit was het niet helemaal..

Ja dat wist die piloot ook niet: die hoort: doe maar iets lekker zonnigs. Meer informatie heeft hij niet.

Zo is het met het leven ook. Je kan ongeveer wel voorbereid zijn, wat doen ‘in de richting’ die je wilt. Maar als je niet specifiek bent, als je geen doelen stelt, wordt jij geleid door het leven, en niet andersom.

En dan, zoals ik al zei, vind je het leven nog steeds waarschijnlijk prima. Maar als je iets wilt, dan wordt het lastig als je jezelf niet wat stuurt, richting geeft, en daarnaar toe werkt.

En het hoeft echt geen topsportteam te zijn. Misschien wil je wel gewoon leren haken en iets moois kunnen maken. Of gevarieerder eten en andere spannende gerechten eten. Of toon leren houden met zingen. Het maakt niet uit.

Je brein werkt eigenlijk net zoals de piloot in die cockpit. Ben specifiek in wat je wilt. Tegen jezelf dus. Dan kom je er wel. (Hoe dan, daar ga ik vast nog eens over bloggen).

Oh en trouwens

Niet alleen in je privé leven, maar juist ook in je werkende leven, werken doelen razend fantastisch goed.

Zit jij op een saai kantoor papieren te schuiven, maar wil jij heeuul graag eigenlijk gewoon een kokosnotententje hebben en kokoscoctails verkopen op Hawai? Dat kan!

Kwestie van doelen (en heel veel subdoelen!) stellen en daarnaar handelen ?

Ik wil je daar trouwens heeeuuul graag bij helpen mocht dat (of een andere mindere heftige carriereswitch) je wens zijn.