Waardevolle sollicitatietips

Vanochtend maakte ik een wandelingetje, hier langs het kanaal. Ik zag wat bekende gezichten van hondenbaasjes. Maar verder leek alles zo stil. Alsof er niks gebeurt. En dat is natuurlijk ook zo nu. Maar achter die ramen van huizen gebeurt natuurlijk wel een hoop.

Een vriendin van mij is jeugdconsulent in de jeugdzorg en merkt dat maar al te goed, aan de gezinnen waar de spanningen té hoog oplopen. En waar zij talloze problemen ziet.

En waar zij die gezinnen probeert te helpen, loopt haar eigen bordje ook over. Hoe meer casussen (gezinnen waarvoor zij werkt) ze krijgt, hoe meer ze beseft dat dit voor niet meer het juiste is. En daarom nu halve dagen werkt ivm. te hoog opgelopen stress.

Daar dwaalde mijn gedachten zo’n beetje af. Want los van de hoeveelheid stress van haar, en het belletje met haar waarin ik haar gewoon steun als vriendin, brengt dit ook mijn loopbaancoach-brein aan het denken.

Het is namelijk niet alleen de werkdruk waar zij nu tegenaan loopt. En dit niet meer wil. Maar ook weet ik al langer dat dit gewoon niet het werk is waar ze blij van wordt. Mijn eigen regel is dat ik vriendinnen niet coach. Tuurlijk hier en daar een tip, maar daar blijft het bij. Ik ben vooral haar vriendin. Maar ik kan wel aan jou dit verhaal meegeven, met een wijze boodschap.

En dat is dat je werk moet loslaten waar jij geen plezier en voldoening (meer) uit haalt. Sowieso is een hoge werkdruk iets om op te letten. En een leidinggevende die jou meer laat werken dan dat jij aankan, is ook een alarmbel. Maar als jij tegelijkertijd voelt, dat je deze baan eigenlijk helemaal niet wilt doen… ondanks dat je die baan met mindering van uren en werk fysiek en mentaal eigenlijk wel weer aan kan. Daar moet je mee stoppen.

De afwezigheid van stress en werkdruk, wil niet meteen zeggen dat dit dé baan voor jou is. En zo ook bij mijn vriendin. Ik merkte al dat zij beter uit de verf komt elders dan in de jeugdzorg. En ergens wist zij dat ook.
Er was echter een heel hoge werkdruk voor nodig, en een aantal keren van hoge stress en druk op de borst, voordat zij het ook erkende en inzag. Dat dit niet het werk voor haar is. Dat zij ook zonder stress, dit werk gewoonweg niet leuk vindt.

En dat is waar ik ook een tijdje terug over schreef. Wij gaan pas veranderen op het moment dat het ernstig wordt. Vanuit urgentie. Dat is door ons oerbrein zo bepaald.

Hoe graag jij ook wilt, je verandert niet zomaar naar iets nieuws en onbekends. Pas als je wel moét (bijv. een burn-out, overspannen, ruzies privé met de gevolgen van dien), dan ga jij het anders doen. Eerder niet.

Bij mijn vriendin is de urgentie haar fysieke en mentale klachten. Wat zou bij jou de urgentie zijn?

Mocht je deze urgentie gevonden hebben en bereid zijn om te veranderen, dan heb ik hier een aantal tips voor je:

Tip 1
– Zorg dat je een duidelijk beeld voor ogen hebt van de baan die je zoekt. Zo vind je sneller de vacatures die voor jou interessant zijn en kun je relevante ervaring en vaardigheden voor die baan extra benadrukken op je cv.

Tip 2
– Kies voor een baan waar je enthousiast van wordt en kijk niet te veel naar de baanzekerheid. Baangarantie bestaat in de praktijk niet of nauwelijks.

Tip 3
– Solliciteer op banen die je wil doen, niet op banen die je al kunt doen. Op die manier voorkom je dat je niet wordt uitgedaagd.

Tip 4
– Ga op tijd weg als je een hekel hebt aan je werk. Een baan moet nooit ten koste van je mentale gezondheid gaan.

Tip 5
– Stuurloos in je loopbaan? Ga bij jezelf na waar jij beter in bent dan anderen. Je komt dan vanzelf terecht bij banen waar je geschikt voor bent en energie van krijgt.

Tip 6
– Je hoeft niet overal ‘ja’ tegen te zeggen. Kansen zijn als golven in de zee: je kunt niet op iedere golf meeliften. Al laat je er een paar schieten, er komen vanzelf weer nieuwe mogelijkheden.

Vindt jij het nog lastig om bovenstaande tips zelfstandig in de praktijk toe te passen? En de vertaalslag te maken?  Misschien wil je wel, maar houdt van alles je tegen, en weet je ook niet waar je moet beginnen.

Dan is jezelf laten coachen in mijn Groots Werkgeluk het beste besluit.
In plaats van door te solliciteren op functies waar je maar matig of niet enthousiast van wordt, trek ik je door alle onduidelijkheid heen.
En vindt je in mijn traject de richting die jij zoekt. Van ‘het niet weten’ naar een kristalhelder beeld van het werk dat bij jou past, inclusief de bijbehorende functie(s).

Want heel eerlijk: ben jij de afgelopen maanden iets opgeschoten in de zoektocht naar een leukere baan?

In dit Groots Werkgeluk traject sta ik 2 maanden aan jouw zijde en help ik je om een antwoord te vinden op de vraag: Wat wil ik nou echt? Waar word ik nou echt gelukkig van? Wat past bij mij? Wat is haalbaar voor mij? En ik help je om die negatieve stemmen in je hoofd te doorbreken en actie te nemen.

Het traject bestaat uit 5 coachingsessies van een uur. Bij elke sessie krijg je opdrachten mee. En die bespreken we tijdens de volgende sessie. Aan de hand van het bespreken van de resultaten van deze opdrachten komen we uiteindelijk bij werk dat écht bij jou past. Dit doen we in 5 stappen. Maar iedereen is uniek in zijn te bewandelen pad, dus de volgorde en invulling staat niet al helemaal vast, als een andere volgorde beter bij je werkt. Ik kijk echt naar jouw situatie.

Dit zijn de 5 stappen:

Stap 1: Wat zijn mijn talenten?
Stap 2: Wat wil ik?: dromen en verlangens
Stap 3: Wat houdt mij tegen?
Stap 4: Wat zijn mijn mogelijkheden?
Stap 5: Plan van aanpak om in kleine stapjes jouw werkgeluk te bereiken

Wat heb je na dit traject bereikt?

-duidelijkheid over wat je wilt
-wat je natuurlijke talenten zijn
-welke werk daar het beste bij je past
-of je wilt gaan ondernemen, zo ja, dan weet je waarin jij gaat ondernemen
-een concreet stappenplan hoe je dat werk (bijv. hoe zet je de resultaten van onze coaching in bij solliciteren) in kleine stapjes kan bereiken

De investering voor dit traject is: 995,- euro incl. btw.

Door de inmiddels vele succesvolle resultaten, gelukkigere dames na mijn traject en mijn afgeronde talentopleiding kan ik inmiddels wel zeggen dat mijn traject zijn dienst ruimschoots bewezen heeft. En jou geheid gaat helpen. Ook heb ik de afgelopen maanden weer meer kennis en tools toegevoegd aan het traject, waardoor het ook meer waardevoller is geworden voor jou.

Voel jij dat dit iets voor jou is? Reageer dan op deze mail met JA en dan plannen we een vrijblijvende match call in. 

Dit is GEEN sales call. In deze call denk ik met je mee of dit een goede stap voor jou zou zijn en kijken we of er een wederzijdse klik is.

Fijne week!

Groetjes,
Sylvia