Maak jij al keuzes vanuit jouw behoeften?

Hi ,

Afgelopen vrijdag had ik weer een heel waardevol coachgesprek met mijn eigen businesscoach Tineke Zwart. Ik help jullie uit lastige loopbaankwesties, en zij helpt mij in het ondernemen. Al sinds vorig jaar mei coacht ze me. De beste investering die ik ooit had kunnen maken, anders was ik nooit de coach geworden die ik nu ben. En had ik misschien alweer gesolliciteerd naar een baan.

We bespraken hoe het met mij en mijn onderneming gaat. En ik besefte dat ik nog te veel vasthield aan het plaatje waarvan ik dacht dat het van me verwacht werd. Ik ben 6 jaar werken voor een werkgever gewend. En sinds ik in november fulltime ondernemer ben, houd ik daar nog aan vast. Dat 9 tot 5.

Terwijl ik op een andere structuur veel beter werk. Wat later starten ’s ochtends. Niet 8 uur achter elkaar werken. En wat later op de middag /begin van de avond nog wat doen.

En s middags tijd voor een wandeling of de was. De stemmetjes in mijn hoofd vertelden mij echter dat ik ‘dat toch niet kon doen?’ ‘want iedereen werkt toch mooi overdag van 9 tot 5?’. Zij liet me inzien dat ik niet meer naar die stemmetjes moet luisteren, en vooral moet doen wat goed voelt voor mij.

En als ik terugga in de tijd heb ik dit onbewust zelf ook zo gedaan, toen ik mijn carrierswitch aan het vormgeven was.

Daar gaat mijn nieuwsbrief ook over.

Want ook als werknemer werkt dit principe. Je kunt natuurlijk niet je eigen tijd indelen zoals een ondernemer. Maar wel vasthouden aan je eigen waarden, aan wat jij belangrijk vindt.

En dat is één van de eerste stappen naar een leukere baan of eigen onderneming.

Dat je naar jezelf moet blijven kijken, als je wilt dat er iets verandert.

Ik vertelde je zojuist al een voorbeeld hiervan, in het klein. Dat ik naar mezelf moet kijken, naar mijn eigen natuurlijke ritme. Wat prettig werkt voor mij, werkt het voor het ander niet. Die staat liever om 6 uur op, en stopt om 15.00 uur (bijvoorbeeld).

Dus kijk eerst naar jezelf.

En kijk niet eerst naar Indeed. Of naar hoe een vriendin of iemand anders dat aangepakt heeft.

Een handig hulpmiddeltje hierbij zijn de 6 Human Needs van Tony Robbins. Deze motivational speaker uit Amerika maakte een lijst van 6 menselijke behoeften. En om lekker te kunnen leven, heb jij bepaalde behoeften te vervullen. En dat is voor iedereen anders.

Mijn coach Tineke leert dit mij en haar klanten ook. En voor jou geldt dit ook. Voordat jij iets voor een ander (een klant of een werkgever) kunt doen, moet je eerst weten waar jij behoefte aan hebt. Want pas dán kun jij je werk goed uitvoeren. Sterker nog, alleen dan zul je dat zonder tegenzin en met plezier doen.

Dit zijn de 6 Human Needs:

1. Liefde & Connectie (persoonlijk en ‘diep’ contact ervaren met andere mensen).
2. Bijdrage (iets bijdragen aan de wereld).
3. Groei (persoonlijke groei ervaren).
4. Variatie (variatie ervaren in je dagelijks leven).
5. Zekerheid (zekerheid ervaren in je dagelijks leven zoals bijvoorbeeld een vast inkomen).
6. Erkenning (het gevoel krijgen dat je er toe doet en bevestiging/waardering krijgen van anderen).

Als mens heb je al deze behoeftes, maar de ene in meerdere mate dan de andere.

De vraag aan jou: maak eens een lijstje van 1 tm 6. En schrijf daarbij jouw belangrijkste behoefte bovenaan op 1. Die daarna op 2 enzovoorts.

Zo had ik in het begin van mijn zoektocht nog geen idee wat voor ‘beroep’ ik dan wel wilde. Marketing en communicatie dat vond ik niks. Zover was ik wel. Maar ik zag me in geen enkele functie waarvan ik dacht: nou dát is nou een echt Sylvia baan!

Toen ik de 6 Human Needs van Tony tegenkwam, ben ik daar eerst eens mee begonnen. Bovenstaand lijstje is mijn volgorde. Voor jou kan ie dus anders zijn!

Op 1 heb ik Liefde en Connectie omdat ik oprecht en diep contact met anderen belangrijk vind. In deze coronatijd mis ik heel erg de mensen ansich. Mijn motortje brandt het beste op mooie gesprekken en de verbinding met de ander. Gelukkig heb ik klanten, maar ook privé heb ik die contacten met anderen nodig.

Door dit op 1 te zien staan, besefte ik dat ik dat in mijn marketing/communicatiebanen niet had. Ik heb hier behoefte aan. Ik moest dit dus zien te verwerken in mijn nieuwe nog onbekende werk.

Hetzelfde gold voor Bijdrage en Groei. Ik besefte dat ik deze twee eieren ook niet kwijt kon in mijn toenmalige banen. Niet in de functie zelf, maar ook niet als werknemer.

Door deze behoefte duidelijk op te schrijven, (en door andere persoonlijke ontwikkelingen die ik doormaakte) besefte ik steeds meer dat ik beter voor mijzelf werk, dan voor een baas.

Iets kunnen bijdragen aan de wereld was ook een sterke wens bleek. Ik voelde zo erg de drang om een ander te helpen bij een miserabel werkleven, dat dit een behoefte op de tweede plek werd. Het kan zomaar zijn dat jij ook heel graag iets wilt bijdragen aan de wereld, al is het maar in het klein.

Tot slot bleek nummer 5, zekerheid, helemaal niet zo belangrijk te zijn als de behoeften van 1 tm 4. Dit gaf voor mij wel de doorslag om voor mijzelf te gaan werken. Ik wilde natuurlijk wel een bepaald minimum om niet onder een brug te belanden, maar dat was niet zozeer de Zekerheid die hier wordt bedoeld. De ene maand 1300 en de andere maand 1700 bijvoorbeeld, daar kan ik prima mee leven. De Zekerheid van elke maand 2000 euro op mijn rekening, en een vast contract is niet aan de orde bij mij.

En toen wist ik dus nog niet eens dat ik zelfstandig loopbaan- en talentcoach wilde worden.

Wat ik hier wel uit leerde? En jij dus ook kunt leren?

Dat ik dus A. iets wilde bijdragen B. in contact wilde staan met de medemens en C. de behoefte had om mij los van een baas zelf te ontwikkelen, te kunnen bijdragen en te kunnen werken.

Je hoeft dus niet meteen perfect te weten wat je wilt gaan doen. Ga eerst maar eens opschrijven wat überhaupt jouw behoeften zijn.

Wat zegt jouw lijstje over jou?

Stel, je vindt Zekerheid heel belangrijk, op 1, dan lijkt freelance schrijfster worden en allerlei gave tekstopdrachten krijgen voor thuis op de bank nog zo aantrekkelijk als jij makkelijk en leuk kunt schrijven en graag de vrijheid hebt in je werk. Maar dan moet je dat gewoon niet willen, want jij wil er zeker van zijn dat je een bepaalde bedrag op je rekening krijgt, en dat is gewoon een stuk minder zeker als freelance schrijfster, dan wanneer je ergens 32 uur per week werkt. En je salaris op de 24ste weer gestort wordt.

En als jij Variatie belangrijk vindt, zul je dat in een baan moeten vinden. Pas er voor op dat je niet de hele dag achter een computer wordt gezet.

En je kunt nog wel zo graag iets voor een ander willen doen met een eigen onderneming… Maar als jij Erkenning heel hoog hebt staan, houdt dan rekening dat jij die erkenning ook uit je eigen werk kunt halen. Of anderen om je heen verzamelt die je kunnen supporten als dat nodig is.

Enzovoorts.

Eentje die ik vaak tegenkom in mijn praktijk is Zekerheid.

Wat ik zie gebeuren is dat we van alles willen, vooral anders en beter. Maar dat we zó vasthouden aan Zekerheid, dat je jezelf behoorlijk beperkt.

Er zijn dan ook twee soorten ‘Zekerheden’ naar mijn idee:

1.       Je weet heel zeker dat jij behoefte hebt aan zekerheid. Je wilt een vast inkomen, vaste werktijden, geen gekke fratsen op het werk, en zoveel mogelijk alles onder controle. Zodat je weet dat er niet veel fout kan gaan. En als het fout gaat, kun je het overzien. Als jij heel sterke behoefte hier aan hebt, dan mag deze bij jou op 1.

2.       Zekerheid 2 is niet de zekerheid van dit lijstje van Tony Robbins. Dit is de gevaarlijke zekerheid. Je bent zo bang om andere stappen te nemen, dat je maar niks doet. Of op safe speelt, en maar weer een baan gaat zoeken in een voor jou bekend werkveld. Echter, als je iets wilt veranderen in je leven, helemaal vastzit en écht iets leukers en anders wilt, dan dient deze zekerheid je niet. Je bent dan wel even 2 maanden zeker van iets nieuws. En in het begin misschien nog even een leuke uitdaging. Maar na 2 maanden is ook die nieuwe baan weer de ellende waar je al vandaan komt. En de zekerheid die je wilde om maar niet ‘de verkeerde keus te maken’ , heeft hiervoor gezorgd.

Maar hier op doorgaand: niemand krijgt ooit de 200% zekerheid dat je keuze foutloos en helemaal perfect gaat zijn. Je kunt niet ALLES ondervangen in je hele leven.

Je kunt er wel voor zorgen dat je een keuze maakt op een goede fundering. Als je jezelf helemaal binnenstebuiten hebt gekeerd. Als je precies weet waar jij goed in bent, wat je talenten zijn, wie jij bent als persoon.

Dan heb je nog steeds niet de 200% zekerheid dat je de komende 30 jaar foutloos door het leven gaat. Maar die zekerheid heeft niemand. Die had ik ook niet toen ik besloot zelfstandig coach te worden, als kantoortrien zijnde.

Ik maakte de keus echter wel op flink wat informatie van mezelf, waaronder deze 6 Human Needs. De kunst is dan om die stemmetjes te negeren en ervoor te gaan.

-Ik vroeg mijzelf dus eerst af wat ik nodig had (Behoeften).
-Daarna ging ik pas iets ‘daarbij’ zoeken (Passend werk).

Laat het me weten als je hierbij vastloopt! Of kijken even bij mijn Groots werkgeluk traject. Dat kan zomaar eens wat voor jou zijn als je hier in vastloopt!