Over jou, de millennial

Over jou, de millennial

“De millennials (Generatie Y) zijn een demografische generatie, volgend op de pragmatische generatie. Wanneer ben je een millennial? Het antwoord is nu bepaald door het gerenommeerde Amerikaanse Pew Research Center. Een millennial is geboren tussen 1981 en 1996. Dat is dus iedereen die in 2018 tussen de 22 en 37 jaar oud is. Hun ouders zijn veelal van de babyboomgeneratie (1940-1965) of van de generatie X (1965-1980).”

Tot zover de definitie.

Want wij Millenials hebben een hoop te verduren. Digitaal én offline leven, oneindige keuzemogelijkheden, alles perfect of nog beter willen doen, altijd bereikbaar zijn als norm, carrière, gezellige feesten en borrels, sporten, mooie instagram, klaarstaan voor de ander, vrijwilligerswerk, relatie, verenigingsleven en vrienden. Maar ook angst, prestatiedruk, verwachtingspatronen en het ideale leven. En dit alles non-stop heeft jouw aandacht, door elkaar en tegelijkertijd. Zonder een keer nee op iets te zeggen. Want dat gaat niet.

Besef daarbij dat wij als een testgeneratie op deze aardbol zijn gezet. En bij een nieuw product zijn er altijd kinderziekten. In ons geval is het ‘nieuwe product’ de digitalisering van onze leefwereld en de zee aan mogelijkheden (van het supermarktaanbod tot aan carrière-en opleidingskeuzes). De kinderziekten is datgene wat nog niet goed werkt: verkeerd omgaan met de digitale mogelijkheden en alle keuzemogelijkheden in de huidige maatschappij. Wij testen als het ware deze nieuwe digitale maatschappij. En wij mogen de klappen opvangen, zodat een generatie na ons, wél precies weet hoe om te gaan met deze digitalisering en belachelijk grote scala in keuzemogelijkheden in zijn of haar leven. Zonder er aan onderdoor te gaan of er op z’n minst last van te hebben.