Waarom koffie stress geeft

Waarom koffie stress geeft

Huh? Koffie is toch juist een oppeper? Iets waar je energie van krijg? Ja en nee. Je houdt je lichaam een beetje voor de gek.

Je ken het vast wel. Je stapt kantoor binnen, logt in,  en gooit meteen je mok onder het koffieapparaat: “voor die tijd functioneer ik niet!”, en “mij pas benaderen als ik koffie op heb “.  Of thuis aan de ontbijttafel meteen starten met een bakkie pleur om op te starten.

Het belangrijkste effect van cafeïne is een licht stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel. Dat kan je merken: slaperigheid vermindert, minder moe voelen en beter concentreren. We weten ook allemaal dat vier koppen koffie max per dag, prima kunnen. Maar toch is het eigenlijk ‘nepenergie’. Ook dat is opzich geen ramp, maar in de ochtend is dit niet ideaal.

Waarom?

Het lijkt dat cafeïne in de ochtend je productiever maakt, dat willen we in ieder geval allemaal. Maar als je zonder ontbijt in je maag koffie drinkt, stimuleer je de afgifte van cortisol en adrenaline. Je lichaam produceert ’s ochtends al het stresshormoon cortisol om je wakker te maken dus dit betekent dus een behoorlijke stresspiek. En dat willen we niet. Als je tussen 06.00 en 08.00 wakker wordt, kan je het beste na 09.30 beginnen met koffie. Dus start gewoon lekker met een kopje thee, of een glas water. Als je bijvoorbeeld in een burn-out zit, verbruik je op deze manier energie die je eigenlijk helemaal niet hebt. Beter helemaal geen koffie dus!