Maak jij verstandige keuzes?

Eind oktober was ik een paar dagen ertussenuit met mijn broertje. Het was hoognodig want ik had lang geen vrij meer gehad ik was continue aan het werk. Op 3 dagen verlof ivm carnaval en 1 dagje uit met mijn moeder in de zomer.

Een goede les voor mezelf want ik liep mezelf bijna weer voorbij. Volgende keer ga ik veel eerder weer op vakantie. Denk daar ook aan hé , ! ?

Rust en vakantie hebben zijn zó belangrijk, het is ‘extended me-time’, en al lang bewezen dat dit niet ‘wel lekker is’ , maar essentieel om zowel mentaal als fysiek fit te blijven.

Lekker wandelen in Zuid-Limburg dus, wat is het daar prachtig! Het is net Toscane met al die heuvels en cipresbomen. Als Italië gek ben ik dan toch nog een beetje ‘daar’. Het was vooral hoofd leeg, wandelen, buiten zijn en een boekje lezen. Want los van het avondeten in het restaurant konden we niet veel.

Dit kwam op een goed moment na het indienen van mijn ontslag bij mijn parttime baan.
Een emotionele achtbaan met daarnaast dubbel zo veel werk vanwege mijn coaching ernaast.

Naar deze stap schrijf ik toe voor deze nieuwsbrief.

“Want hoe kun jij nou zomaar ontslag nemen Sylvia?” (ter info: financiële zekerheid heb ik niet).

Hoe kan ik dan tóch die keuze maken?

Nou is dit uitvergroot natuurlijk. Want als je gaat ondernemen zit daar altijd een soort van risico aan.
Maar ik ga je uitleggen hoe jij ook uit je gouden kooi komt in je huidige baan.

Want ik ben ze al iets te vaak tegengekomen in gesprekken en dit dan hier toelichten is wel zo makkelijk en efficiënt ? .

Want dit hoor ik:

 • Ja maar ik wil gewoon mijn baan niet opzeggen want ik heb dat geld nodig
 • Ik kan nu echt niet zonder dat salaris
 • Ik heb een kleine en ik kan niet zomaar mijn vaste baan opzeggen
 • Ik heb geen zekerheid meer als ik het opzeg en die heb ik wel nodig

Zie je dat het alleen maar over geld en zekerheid gaat?

Of het nou gaat om investeren in hulp of om het opzeggen van je baan: in beide gevallen denk je gelijk: ik heb dat geld niet en ik kan het niet missen!

En toch heb ook ík geen zekerheid nu. Ik ontvang binnenkort geen parttime salaris meer en toch heb ik, en blijf ik investeren.

De truc is deze;

Je ervaart gevoelens. En die komen in het spectrum van emoties altijd voort uit slechts twee basisemoties: angst en liefde. Dit zijn de twee basisgevoelens van waaruit we allemaal handelen.

Angst is de emotie van vluchten, afzondering, afkeer, haat, jaloezie, afstoten en andere negatieve gevoelens. Liefde is de emotie van vasthouden, samenzijn, samenwerken, blijdschap en alle andere positieve gevoelens.

Je reageert in elke situatie van je leven in essentie vanuit één van deze twee. Liefde of angst. Vaak reageer je automatisch vanuit angst. Je bent bant om iets te ervaren wat je niet wilt, of bang om iets kwijt te raken.

De truc is:

Je heb zelf de keuze om te beslissen vanuit welke emotie je wilt reageren.

1.      Keuzes vanuit angst maakt je leven niet prettig
Leven vanuit gevoelens van angst is voor de lange termijn niet fijn. Als je je leven inricht rondom angst, baseer je je leven op negatieve emoties,  en de angst om deze emoties te ervaren.
Je gevoelswereld zal worden gedomineerd door negatieve gevoelens, met alle gevolgen van dien.

2.       Keuzes vanuit liefde maakt je leven mooier
Wanneer je je leven baseert op gevoelens van liefde en vertrouwen zul je je leven op de lange én korte termijn mooier maken. Hoe meer liefde je voelt, des te meer liefde je zult ervaren.
Je kunt ervoor kiezen om liefde te voelen bij alles wat je overkomt. Je kunt kiezen voor een positieve energie in je leven die doorwerkt in alle gebieden van je leven. Aldus Jelle van Sochicken (een heel goed zelfhulpboek!).
Als je keuzes maakt vanuit liefde en (zelf) vertrouwen, maak je de juiste keuzes. En brengt dit jou naar een leuker werkleven.

Ik maakte de keuze vanuit liefde en vertrouwen.

Waar komt dat vandaan?

Het zijn telkens stappen vanuit het feit dat ik weet wat ik kan, waartoe ik in staat ben en wat in het verleden heeft gewerkt. En wat werkt, heb ik gemerkt, is leven vanuit het gevoel van liefde, vertrouwen en intuïtie.

Het is niet zomaar van de ene op de andere dag gebeurd. Geef jezelf de tijd om hiermee te oefenen.  Vraag jezelf bij elke situatie of besluit af van waaruit je reageert. En wanneer je wilt gaan reageren vanuit een gevoel van angst (tekortkoming, jaloezie, afwijzing, teleurstelling of bijvoorbeeld haat), sta dan even stil, en vraag jezelf af hoe je kunt reageren als je vanuit liefde zou handelen.

Keuzestress komt ook niet alleen door overvloed en vrijheid, maar vooral door angst om het verkeerde te kiezen. We worden verlamd door het idee: als ik niet het juiste kies, dat wat precies bij mij en bij mijn leven past, dan krijg ik later spijt, of is mijn bankrekening eraan. En dan schiet je vaak gemakkelijk in modus ‘kiezen vanuit angst’, want dat ken ik tenminste’. Maar daarmee help je jezelf juist dieper in de put.

Want:

keuzes vanuit liefde en vertrouwen maken je leven mooier, keuzes vanuit angst niet prettig.

Dus uitspraken als:

 • Straks heb ik geen geld meer (angst voor de toekomst)
 • Ik heb geen geld (tekortkoming= gevoelens van angst)
 • Ik blijf nog wel even zitten waar ik zit want het is nog wel even oké (= vluchten voor de oplossing = angst)
 • Ja maar zij kan dat, voor haar is het makkelijk want ze heeft geld (gevoel van jaloezie en tekortkoming bij jezelf=angst)
 • Ik denk niet dat dit het juiste moment is om te switchen en hulp te zoeken, dus ik doe het later wel (uitstellen en vluchten= angst)

….zijn gebaseerd op angst. Ze houden jou in je greep, en hierdoor maak je (misschien al jaren) veelal de verkeerde keuzes.

Ik heb het gedaan hoor!

Ik was een koningin in vluchten en het ‘goedpraten’ van bepaalde banen die na korte tijd toch weer niks bleken te zijn. Of het vooruitschuiven van hulp zoeken, totdat mijn hele kaartenhuis instortte (ik reed misselijk ‘s ochtends in de auto naar mijn werk, mijn ex ging vreemd en dumpte me en ik had geen woning meer).

JUIST op dat moment koos ik ervoor om niet meer vanuit angst te handelen, omdat hier tot dan toe alleen maar shit-keuzes uit kwamen. Want ik maakte zeg maar al mijn keuzes vanuit angst. Lekker veilig en alles onder controle. Maar het trok me alleen maar dieper in de shit. En dat wilde ik niet meer.

Zo is ook mijn recente keuze voor het opzeggen van mijn parttime baan een keuze vanuit liefde en vertrouwen. Ondanks dat ik het heus wel keispannend vind om nu fulltime ondernemer te zijn (zonder financiële steun van een partner!).  Want er lag ‘s ochtends toen ik die keuze maakte, geen kaartje in de brievenbus met: dit gaat werken, en je verdient straks een lekker maandsalaris. Groetjes ‘Oppergod die alles al weet’.

Maar liefde en vertrouwen voel ik omdat:

 • Ik weet wát ik kan, en dát ik dit kan
 • Ik ervaar alleen maar positieve reacties van dames die ik gecoached heb
 • Ik voel dat dít is wat ik te doen heb en wat ik wil doen
 • Ik weet dat keuzes vanuit mijn gevoel, liefde en intuïtie in het verleden ALTIJD mij op de goede weg hebben gebracht, en ALTIJD goed uitgepakt hebben

Mijn studie Interculturele communicatie was één van de weinige keuzes die ik jaren terug op mijn gevoel en vanuit liefde en vertrouwen maakte.

Ik weet niet wat het was, maar het trok me zó erg dat ik deze master koos. Ondanks dat je er toen geen hol mee kon op de arbeidsmarkt. Maar ik vond talen en culturen en gedrag van mensen uit andere culturen gewoon superboeiend. Natuurlijk was mijn liefde voor talen, reizen en culturen aan het woord.

Maar hier (terug beredenerend) is dit de enige keus waarin duidelijk terugkomt dat ik menselijk gedrag gewoon HEEL boeiend vindt. En dat daar mijn hart ligt. Ook al was het een beetje verkapt.

Het leek in het niets op de marketing en communicatie banen en studies die ik in die tijd allemaal deed. Dat waren namelijk keuzes vanuit angst (hier is tenminste werk in) en zekerheid (de angst dat je met iets leuks je geld niet kunt verdienen). De zogezegde vanuit vastgeroeste patronen en angst pratende mensen: ‘verstandige’ keuze, meid! (goedbedoeld, maar ‘verstandig’ is in deze context van deze nieuwsbrief niet de juiste richting voor jou). Want verstand=ratio. En emotie en intuïtie=gevoel.
En die laatste is juist zo bepalend en een juiste richtingaanwijzer voor jou, in jouw huidige parket.

Want hoewel ik niet meteen iets met die studie kon, heeft het wel mijn drang voor reizen en mensen ontmoeten in het buiteland aangewakkerd en tot realiteit gebracht. De contacten door al mijn reizen door Europa hebben mij ongelofelijke inzichten gegeven, en heeft me veel gebracht in mijn leven. En nog steeds.

Mocht jij er klaar voor zijn, om je hart te volgen en keuzes te maken vanuit liefde en vertrouwen. En mocht jij voelen dat coaching je verder gaat helpen in jouw loopbaan? Dat je het (even serieus) alleen echt niet uitgedokterd krijgt? Weet je stiekem dat dat nu het enige is wat je écht gaat helpen?

Dan pas jij waarschijnlijk perfect in mijn Groots Werkgeluk Traject, waarin ik je help om helder te krijgen waar jij ontzettend goed in bent, waar je energie uit haalt, wat je wilt, wat je leuk vindt en welke baan daarbij past.

Voel jij dat dit iets voor jou is? Stuur mij dan een mailtje naar info@gelukmeteenzachteg.nl met “JA-Groots werkgeluk traject” en dan plannen we een vrijblijvende match call in. Dit is GEEN sales call. In deze call denk ik met je mee of dit een goede stap voor jou zou zijn en kijken we of er een wederzijdse klik is.

Fijne week!

Groetjes,
Sylvia