Ik nam ontslag. En zó kun jij dit ook doen.

14 oktober nam ik ontslag bij mij parttime kantoorbaan. Ik was daar nog voor een paar uur per week ‘Online marketeer’. Een jas die mij absoluut niet meer paste.

Sinds april 2019 (toen schreef ik me in bij de KvK) heb ik deze droom al. Ontslag nemen van mijn baan. En daarvoor ook al, maar was ik er alleen in mijn hoofd mee bezig, niet actief door te handelen.

Vorige week woensdag was het dus zover. Ik was ZO blij! En opgelucht. Maar ook een tikkie zenuwachtig. Want nu ga ik helemaal op eigen benen staan. Maar ik weet dat ik het kan, dus ik heb er vooral heel erg veel zin in.

Even terugspoelen naar 2017. <

Ik wilde ook bij die baan ZO graag ontslag nemen. Maar ik had geen vooruitzicht. Ik was ook daar marketingmedewerker, bij een veevoedersbedrijf. Ik was daarvoor al een paar keer van baan gewisseld maar niks was écht wat ik wilde. Dágen tuurde ik hopeloos uit het raam vanuit mijn pc.

Ik snapte er niks van. Want ik ben juist zo’n doorzetter, een actief en vrolijk persoon, en iemand die goed weet wat ze wil. Maar die jaren na mijn afstuderen leek ik niks meer te weten. En vooral niet wat voor mezelf goed zou zijn.

Als je deze mail leest, is de kans groot dat jij ook weg wilt bij je huidige baan. En dat je ook geen zicht hebt, net als ik toen, op wat je dan wél wilt. Welke keuzes je moet maken.

Ik heb even teruggespoeld in de tijd en je leest hier welke 6 zaken me geholpen hebben, om te komen waar ik nu sta. Met werk dat ik echt superleuk vindt.

1.       Op die kantoorbaan bij het veevoedersbedrijf besefte ik me dat er iets MOEST veranderen. En alles wat ik daarvoor had gedaan werkte niet. Dus ik moest iets anders verzinnen. En dat ‘andere’ ging ik serieus doen. Wat ik deed was me niet meer blindstaren op vacaturebanken, maar uitzoeken hoe succesvolle mensen die plezier hebben in werk, daar gekomen zijn.

En dat begon bij mezelf, ipv. bij die vacaturebank. Ik negeerde de overenthousiaste mails van irritante recruiters compleet. In het kort: ik stond open voor andere invalshoeken en ik stopte met het kansloos schrijven van brieven waarin ik niet de echte Sylvia aanprees. Ik probeerde mij niet meer in een vacature te persen.

Dit lijkt op stilstand, maar het tegenovergestelde is waar.

2.       Ik kwam hierdoor in de wereld genaamd ‘Persoonlijke ontwikkeling’ terecht. Een compleet nieuw terrein voor mij. Maar wat een verademing. ‘Aan jezelf werken’ is echt een megagoede start, als jij niet weet welk werk bij je past. Want dit heeft alles te maken met jou als persoon. Wat vind je eng, waar loop je tegenaan, welke overtuigingen heb je?

Ik zag dat mensen die net als ik vast kwamen te zitten, en nu werk doen dat voldoening en plezier geeft, aan zichzelf gewerkt hebben. Soms was dat therapie, soms een coach. Of beiden. Ook voor mij gold: ik bleek therapie nodig te hebben, omdat ik telkens tegen dezelfde muren opliep in mijn dagelijkse leven, waar ik zelf niks mee kon.

Dingen van vroeger waar ik mee af moest rekenen. Mijn gedrag hieruit voortvloeiend, hield me tegen om vol voor mezelf te gaan staan, en te gaan voor wat ik écht wil. De therapie is wellicht helemaal niet nodig voor jou, want de meeste mensen komen met een coach al vooruit. Want iedereen heeft gedachten die je tegenhouden. Therapie is een paardenmiddel als die gedachten niet weggaan, een coach haalt op een vriendelijke manier het bord voor je kop weg 😉 , dat is het verschil.

3.       Nadat ik mijn zelfonderzoek had afgerond om het zo maar even kort te zeggen haha, was dit het volgende: Ik was hierdoor zo zelfverzekerd geworden dat ik het compleet aandurfde iets heel anders te gaan doen. En schijt te hebben aan de ervaring die ik al heb opgebouwd. Jammer dan dat ik die in de toekomst niet of minder kan gebruiken. Een ander vak, een andere studie als dat nodig zou zijn. Ik schreef mijn werkleven gewoon helemaal opnieuw uit. Ik begon opnieuw.

4.       Omdat ik, naast mijn eigen zelfonderzoek, hulp had ingeschakeld van therapie en coaches wist ik inmiddels wat ik wilde. Dat is meteen de volgende les als jij ook een keer je ontslag wilt indienen en leuker werk wilt vinden: investeer in hulp. Investeer in tijd, energie, en geld. In mijn eentje kwam ik er al die jaren niet uit. En als dat niet werkt, moet je flexibel zijn en iets anders proberen.

Zo simpel is dat. Ik zette mijn ego opzij, die dacht ‘dat heus wel even zelf te kunnen’, en vroeg hulp. Dat kostte veel: Qua tijd: ik reed 2 jaar lang elke week naar Tilburg en Dussen (NB) vanuit Utrecht voor de therapie. Ik was er elke vrijdag 3 uur mee zoet. Ik had ook kunnen wachten voor een plekje in Utrecht (dat duurde wat langer ivm wachtlijst), maar ik wilde iets bereiken. En afwachten was er voor mij niet meer bij. Daarvoor was ik het TE beu.

En ook mijn loopbaancoach toendertijd, en nu ondernemers/businesscoaches na mijn therapie kostten flink wat tijd en geld. En nog steeds. Maar het heeft me geholpen, en hoe! En nog steeds. Durf te investeren in jezelf. Kom voor jezelf op. Vind jij het jezelf waard? Vind jij het investeren in jezelf waard als je hiermee gelukkiger wordt? Of gun jij het jezelf niet? Investeren heeft mij gelukkiger gemaakt. En voor niks komt de zon op. Elke wens kost iets: pijn, geld, tijd of energie. Alles vraagt om een investering van jou als je iets wilt wat je nu niet hebt.

5.       Zoek iemand die bij je past, die jou verder gaat helpen. Heel eerlijk: die psychologie praktijk in Tilburg en de praktijkondersteuner in Dussen zaten niet voor niks in Brabant. Ik had makkelijk kunnen wachten op een plekje in Utrecht (dat was dan 10 min fietsen ipv 1 uur autorijden), maar dat wilde ik niet. De grootste reden was dat ik stiekem meer klik heb met Brabanders. Zij hebben bepaalde trekjes waar ik me bij thuis voel. En in de omgang kon ik echt heus ook prima met de mensen in Utrecht overweg, en ook met mensen uit alle andere provincies. Ik leg juist makkelijk contact met iedereen, en ik vind niemand op basis van afkomst beter. Helemaal niet!

Dat is niet mijn punt. Dit wel:

Maar als het om zoiets persoonlijks gaat, vond ik het maar niks. Meteen zodra ik met de Tilburgse psychologe sprak, voelde ik een klik. Bij haar voelde ik me veilig, en wilde ik graag mezelf ontwikkelen en laten helpen. Dat zul jij ook vast hebben. Sommige mensen liggen je nu eenmaal beter dan anderen. En voor mij is dat de nuchterheid en veelal eerlijke en open blik van een Brabander, maar dat kan net zo goed een Achterhoeker of een Noord-Hollander zijn. Want alleen van iemand waarmee je een bepaalde klik hebt, wil jij namelijk dingen aannemen. Een gratis coach met een fantastisch traject, kan ik nu al beloven, gaat jou niet helpen, als je niet echt op één lijn ligt. En vooral gevoelsmatig.

Jij gaat namelijk niks aannemen van hem of haar. En je wilt je niet inzetten Je neemt het niet zo super serieus. Want dat is een heel belangrijk onderdeel van coaching als jij wilt dat het werkt. En dus gaat het je niks opbrengen en vooruit helpen. Dat is het effect van een coach waar je qua persoonlijkheid ‘niet zoveel mee hebt’. En daarom ben ik zo goed vooruit gekomen in mijn zoektocht naar leuker werk. Ik volgde enkel mijn gevoel en koos mensen uit die mij konden helpen, waarbij het helemaal goed voelde.

6.       Heb vertrouwen. Ga de zoektocht aan en laat je mee dobberen op de golven. Heb het geloof dat het goedkomt. Stap voor stap. Keuzes en gedrag vanuit angst, werken niet. Keuzes maken vanuit het vertrouwen in jezelf en je keuzes die goed voelen (ook al zijn ze eng of spannend), díe gaan jou positief vooruit helpen.

Na alle hulp ben ik er nu klaar voor. Ik doe werk waar ik plezier en voldoening uit haal. En dien nu mijn ontslag in om ook de laatste uurtjes bij een werkgever in te ruilen voor mijn onderneming. En die loopt nu.

Dat was een jaar terug nog wel anders! Maar omdat ik vertrouwen heb, in mezelf geloof, mijn eigen talenten ken, geïnvesteerd heb, én hulp heb ingeschakeld kan ik deze stap maken.

Wil jij ook heel graag ontslag nemen? Wil jij heel graag weten waar je dan wél goed in bent? En welk werk daar bij past?

Heb jij het gevoel dat je bij mij aan het juiste adres bent? Denk je, die Sylvia, die is wel een bietje hetzelfde als ik? Of daar wil ik wel het een en ander van aannemen? ?

Je hebt mijn E-book gedownload een tijdje terug alweer.

Misschien is deze situatie al wel veranderd sinds je het Ebook hebt gedownload. Misschien is ‘ie nog precies hetzelfde. Inmiddels weet ik uit ervaring dat het bij 90% vaak nog hetzelfde is.

We hebben een probleem waar we vanaf willen. We doen wat inspiratie op om er vanaf te komen. Op een gegeven moment weten we eigenlijk precies wat we moeten doen om het probleem op te lossen, maar het daadwerkelijk nemen van die stap is eng.

Daarom is coaching ook zo waardevol. Soms vind je de antwoorden op bepaalde vragen namelijk niet alleen. Soms heb je net even die stok achter de deur nodig om daadwerkelijk actie te nemen.

Daarom heb ik het Groots Werkgeluk Traject ontwikkeld.

In dit traject sta ik 2 maanden aan jouw zijde en help ik je om een antwoord te vinden op de vraag: Wat wil ik nou echt? Waar word ik nou echt gelukkig van? Wat past bij mij? Wat is haalbaar voor mij? En ik help je om die negatieve stemmen in je hoofd te doorbreken en actie te nemen.

Het traject bestaat uit 5 coachingssessies van een uur. Bij elke sessie krijg je opdrachten mee. En die bespreken we tijdens de volgende sessie. Aan de hand van het bespreken van de resultaten van deze opdrachten komen we uiteindelijk bij werk dat écht bij jou past. Dit doen we in 5 stappen. Maar iedereen is uniek in zijn te bewandelen pad, dus de volgorde en invulling staat niet al helemaal vast, als een andere volgorde beter bij je werkt. Ik kijk echt naar jouw situatie.

Stap 1: Wat zijn mijn talenten?
Stap 2: Wat wil ik?: dromen en verlangens
Stap 3: Wat houdt mij tegen?
Stap 4: Wat zijn mijn mogelijkheden?
Stap 5: Plan van aanpak om in kleine stapjes jouw werkgeluk te bereiken

Wat heb je na dit traject bereikt?

-duidelijkheid over wat je wilt
-wat je natuurlijke talenten zijn
-welke werk daar het beste bij je past
-of je wilt gaan ondernemen, zo ja, dan weet je waarin jij gaat ondernemen
-een concreet stappenplan hoe je dat werk (bijv. hoe zet je de resultaten van onze coaching in bij solliciteren) in kleine stapjes kan bereiken

De investering voor dit traject is: 650,- euro incl. btw.

Voel jij dat dit iets voor jou is? Reageer dan op deze mail met JA en dan plannen we een vrijblijvende match call in. Dit is GEEN sales call. In deze call denk ik met je mee of dit een goede stap voor jou zou zijn en kijken we of er die wederzijdse klik is waar ik het al eerder in deze mail over had.

Heb een fijne week, en misschien wel herfstvakantie!

Groetjes,
Sylvia