loopbaancoach

Kap hier eens mee!

Voordat ik jou (goedbedoeld!) ga vertellen waar je mee moet kappen, wil ik je vragen of je me al op Instagram volgt? Elke week krijg je deze nieuwbrief in je inbox. Maar waarom een week wachten, als je veel vaker per week op Instagram nog tonnen aan inspiratie en tips krijgt van mij? Precies ?
Volg mij op Instagram
~‘ja maar mijn werk is zo lekker dichtbij’

~‘het combineert nu zo lekker met de kinderen, dat krijg ik elders niet zomaar’

~ ‘ het is zo lekker flexibel’

~ ‘dit krijg ik nooit meer bij een andere baan’

‘ ~ mijn collega’s zijn zo leuk’

~ ‘ik wil niet weer een andere studie gaan doen’

‘ ~ k wil ook graag geld blijven uitgeven aan veel leuke dingen zoals veel reizen of andere luxe producten’ (en dan hebben we het niet over de boodschappen)

~ ‘ja maar ik heb geen werkervaring buiten mijn eigen vakgebied, dus ik kom nooit zomaar aan de bak in een totaal ander werkveld’

‘ ~ ik verdien nu zo lekker’
   
Ik kan van bovenstaande zinnetjes echt heel erg kriegelig worden.

Want dit hoor ik regelmatig van vrouwen. Ik snap je wel, en hier is ook ons oerbrein aan het werk (op zoek naar veiligheid en zekerheid). Maar ik vind het zo ZONDE. Niet wetende dat deze manier van denken zo jouw hele oplossing (=een leuke baan vinden) om zeep helpt. En met de oplossing bedoel ik: weer plezier, uitdaging en voldoening uit haar werk halen. Niet meer die continue stress, en die burn-out voorkomen.

Ik kan je nu al op een presenteerblaadje geven, dat als je deze gedachten aan blijft houden, je geen leuker werk gaat vinden.
Je blokkeert meteen de heeeele boel.

Dus. Dat.

Want dit is hoe het werkt:

We ZEGGEN: ik wil een andere leukere baan, waar ik uitdaging in krijg, plezier in heb, voldoening uit haal en waarin ik geen stress heb.
We DENKEN: bovenstaande gedachtes aan het begin van deze mail
We DOEN: ik ga elke dag weer naar mijn werk (of klappen thuis de laptop open voor de huidige baan). We blijven stress houden, en onze baan stom vinden. En dat roepen we dan ook hard naar iedereen. Maar we doen niks.
En dít is de crux:

De reden waarom je die leuke baan nooit vindt en doet wat je nu doet (dus geen actie ondernemen), is omdat je er niet voor open staat. We denken iets anders dan dat we zeggen. En ook al denk je nu: maar ik wil écht een andere baan.

Zo lang je één van bovenstaande gedachtes blijft DENKEN, gaat er nooit wat veranderen.

Dit komt omdat onze hersenen bepalen wat jij doet. Je hersenen bepalen wat je doet, en wat dus je uiteindelijke gedrag is.

En als je onbewust nog denkt dat je die reisafstand en het combineren met je kinderen moet blijven houden in je baan, en verwacht dat dat in een andere baan nooit zo zal zijn… Dan verandert er niks.

Dat is namelijk de waarheid in jouw hoofd. (er zijn heus banen waar er prima wat te regelen valt, jouw baan is geen unicum ? ).

Het punt waar je nu staat in je leven is namelijk een uitkomst van ALLES wat je ooit dacht. Ooit had je een idee, ooit bedacht je iets te gaan doen, ooit dacht je na over dingen. En alles wat je bekokstooft in dat hersenpannetje van jou, wordt werkelijkheid.

Je gedachten zijn inderdaad écht zo bepalend. Je gedachten bepalen je gedrag.

Want door bovenstaande (zinnen uit deze inleiding) te denken, zeggen je hersenen eigenlijk tegen jou als persoon: oke, dan gaat er dus ook niks veranderen. Ik ga er dan ook niet voor zorgen dat jij een leukere baan krijgt. En dat uit zich in dit gedrag: blijven zitten op je huidige baan, niet open staan voor nieuwe dingen, overal smoesjes voor verzinnen waarom je nog zit waar je zit. Etc.

“Kan ik hier iets aan doen?” Denk je nu vast.

Ja zeker kan dat! ?

Want je kunt je hersenen zo ‘programmeren’ dat je dit niet meer denkt, en dat je gedrag dus ook anders wordt. Waardoor je open komt te staan voor wat wél bij jou past, zodat je die baan vindt waar je wél plezier in hebt.
De truc hierin is om van alles het tegenovergestelde te gaan denken. Uiteindelijk verandert hiermee ook je gedrag om uiteindelijk te weten welke baan bij jou past en daar ook naar te handelen.

Dus daar gaattie, schrijf je mee?:

‘ja maar mijn werk is zo lekker dichtbij’
WORDT: de mate van uitdaging, plezier, voldoening en energie bepalen de keuze van mijn baan

‘het combineert nu zo lekker met de kinderen, dat krijg ik elders niet zomaar’
WORDT: in mijn nieuwe baan ga ik in gesprek met de werkgever om een werkbare oplossing te vinden

‘dit krijg ik nooit meer bij een andere baan’
WORDT: alles is mogelijk, zo lang ik maar open sta voor mogelijkheden en kansen

‘mijn collega’s zijn zo leuk’
WORDT: ook op mijn nieuwe werkplek werk ik met leuke collega’s

‘ik wil niet weer een andere studie gaan doen’
WORDT: als het nodig is doe ik een studie, cursus, stage of werkervaringsplek om zo de komende 30 jaar een baan te kunnen doen die hélemaal bij mij past en waar ik blij van wordt

‘ik wil ook graag geld blijven uitgeven aan veel leuke dingen zoals veel reizen of andere luxe producten’ (ps. Online kleding shoppen is bewezen maakt een mens niet gelukkiger als je elke avond op de WE fashion site zit ? )
WORDT: voor het vinden van leuker werk waar ik écht plezier, voldoening, uitdaging en rust vindt, ben ik in het begin bereid te werken voor het benodigde geld voor mijn vaste lasten en af en toe iets leuks

‘ja maar ik heb geen werkervaring buiten mijn eigen vakgebied, dus ik kom nooit zomaar aan de bak in een totaal ander werkveld’
WORDT: als het nodig is doe ik tijdelijk een studie, cursus, stage of werkervaringsplek om zo de komende 30 jaar een baan te kunnen doen die hélemaal bij mij past en waar ik blij van wordt

‘ik verdien nu zo lekker’

WORDT: leuker werk waar ik écht plezier, voldoening, uitdaging en rust vindt en waar ik supergoed in ben, is belangrijker dan een hoog salaris


Dit werkt het beste als je deze zinnen elke dag ziet. Dus plak de WORDT-zinnen op de koelkast. Groot, gekleurd, in een fotolijstje, het maakt niet uit. Als jij ze maar ziet op een plek waar je vaak komt. Dagelijks.
Zo ga je hierin uiteindelijk vanzelf geloven en dat is wat we willen: want daardoor kom je open te staan voor iets anders.

Want ZEGGEN is 1 ding, maar ook echt WILLEN en DOEN dat is er van ons niet zoveel gegeven ? Weet dus dat je hersenen soms een loopje met je nemen. Ben je bewust wat je je zelf eigenlijk aanpraat, en vraag jezelf af wat écht belangrijk is.

Dus kap hier nou eens mee, met dat ‘comfortabele’ denken. En ga denken in kansen, mogelijkheden en positieve uitkomsten. Wat is nu ECHT belangrijk in jouw leven? Dit is puur uit oprechte intenties vanuit mij om jou te helpen, zodat je verder komt.

En om met een luchtige leuke noot af te sluiten: zoals beloofd hierbij ook de boektips om je verder te verdiepen in je hersenen en hoe je door middel van je gedachten je eigen geluk kunt creëren. Ps. Ik HOUD van dit soort boeken <3 ? !

Voor als je meer wilt weten over je brein: en hoe je zelf je eigen geluk kunt creëren, de BOEKENTIPS:
1.       Zoals een mens denkt _ James Allen
2.       Geluk zit in je brein – Teresa Aubele/Stan Wenck en Susan Reynolds
3.       Think and grow rich – Napoleon Hill

Veel leesplezier!

Groetjes,
Sylvia