loopbaancoach

Hoe maak ik het concreet

Hoe was jouw weekend? Ik hoop leuk (ondanks de droevige hoeveelheid regen)!

Ik was dit weekend op een buurt BBQ. Hier in mijn nieuwe flat in Oosterhout. Mijn buurvrouw Eva had dit idee en nodigde iedereen uit. Leuk! Want er wonen veel nieuwe jonge mensen in de flat (waaronder Eva).

Dus ik met mijn talent ‘Individualisering’ en ‘Relatievorming’ werd daar helemaal blij van. Het was wat koud, maar met vlees van de plaatselijke slager, een 2×2 partytentje, en eigen biertjes, was het keigezellig met zo’n 15 man (op 1,5 meter natuurlijk?).

Zo kwam ik erachter dat mijn bovenbuurjongen een heuse eigen massagepraktijk heeft, 2 meter boven mij! Dit vond ik uit nadat we allemaal een personal tour kregen door ieders appartement. Hoe grappig, als je maar net iemands naam kent 😛

Eva had dus een idee, samen met haar buurvrouw. Ze dachten dat dat wel leuk zou zijn.

·       Ze deden een uitnodigingsbriefje bij iedereen door de deur
·       Er werd een groepsapp gemaakt
·       Er werd eten gekozen, en de firma
·       Iemand regelde een partytent in Breda bij een vriend
·       Een ander zorgde voor speakertjes en muziek
·       Een bewoner bracht een statafel mee

Allemaal heel gezellig die mini bbq van mij gisteren, maar waar wil ik nou naar toe?

Eva woont hier nog niet zo lang en mistte (net als ik en de anderen) een beetje dat contact. Het is een flat, maar het zijn maar 20 appartementen. Dus niet zo anoniem, en gewoon leuk als je een beetje weet met wie je woont.
Al was het maar om een kurkentrekker te lenen van je buurman omdat je een fles wijn wilt openen (dit is mij dus gebeurd, en ja ik houd wel van wijn, maar nee ik drink het thuis bijna nooit, dus toen mijn ouders kwamen eten moest ik langs de buurjongen die ook alleen maar bier drinkt xD).

Oke ik dwaal af. Haar idee in haar hoofd werd dus in korte tijd omgezet naar bovenstaande punten. En tadaa: gisteren vond haar idee in werkelijkheid plaats.

Het is van een idee naar een concreet uitgevoerd plan gegaan.

En precies DAT is wat ik echt ontzettend vaak hoor:

“Hoe maak ik ‘het’ concreet”?

(en dan wordt hier meestal bedoeld: hoe weet ik uit al die gedachten die ik hebben, de duizend dingen die me wel leuk leuk lijken, de dingen die ik opzich wel goed kan op werk, dingen die ik níet kan en wil, en duizend andere factoren die in mijn leven belangrijk zijn voor het kiezen van werk, welk werk hier het beste bij aansluit?)

Niet zomaar iets wat je in een uurtje kletsen naast de bbq voor iemand hebt uitgevogeld kan ik je zeggen.

En we slaan hier zonder dat we het door hebben heel erg veel stappen over.
Stappen? Complete retourvluchten slaan we hier over.

We willen allemaal snel snel een oplossing. Dat zit ook in onze maatschappij. Deze is gebaseerd op instant gratification. Wat betekent dat we constant reageren op prikkels. We staan constant aan. We willen onmiddellijk resultaat van iets. Onmiddellijke bevrediging.

Kroket uit de muur, Uber binnen 10 min, directe ego streling via een match, een tinderdate diezelfde avond, vlucht naar andere kant van de wereld, eten thuisbezorgd. Alles kan. En allemaal binnen 24 uur.

Je mobiel is een goed voorbeeld van instant gratification. Elke keer wanneer jij een notificatie krijgt krijg jij weer een shot dopamine van je hersenen. Dat geeft tijdelijk bevrediging en korte termijn plezier.

Korte termijn plezier en lange termijn pijn gaan hand in hand met elkaar. Misschien herken je het volgende. Op de lange termijn wil je een gezonde leefstijl, maar hier moet je dingen voor opofferen (lange termijn pijn). En dat doe je niet omdat je op de korte termijn toch dat ene bakje chips wilt nemen (korte termijn plezier).

Zo willen vrouwen ook vaak meer tijd voor zichzelf. Klopt dat ook voor jou ? 😉  Want we willen op de lange termijn allemaal rust, overzicht en focus. Maar we willen toch op de korte termijn acties zetten en resultaten boeken. En snel weer door.
Zo werkt het helaas niet. Je kunt niet vandaag miljonair worden zonder eerst de kleine stappen te zetten. Hetzelfde geldt voor het doel om het meer naar je zin te hebben op je werk, waarin je doet wat je heel goed kunt, en plezier en voldoening ervaart.

De “hoe maak ik het concreet” vraag wordt altijd gesteld met een korte termijn – intentie: “ik vind dit niet meer leuk. Ik wil nu wat anders. Zeg ff hoe ik mijn gedachten, levensverhaal, mijn persona, mijn talenten en kwaliteiten, mij als persoon (zegmaar, ALLES EN MIJN HELE LEVEN) ombuig naar het werk dat bij mij past. Waar ik dan volgende week op kan gaan solliciteren.”

Hoe maak ik ‘het’ concreet:
De ‘het’ is al een heel woord an sich. Met al zijn betekenissen en invullingen voor jou.
Want wat bedoel je met ‘het’? Waar loop je op vast? Waar wil je naartoe?

Dat zijn vragen die je jezelf kunt stellen.

Je moet wel eerst ‘het’ weten, voordat je ‘het’ concreet gaat maken.

Die vraag is alsof je een bruin volkoren bij de bakker bestelt in de late na-middag: heeft u nog een “halfje bruin volkoren”?

We denken er zo licht over.

Brood is na een week op
Je loopbaan is je hele werkende leven. Je talenten zelfs je hele leven.

Wil jij daarom net zo snel antwoord krijgen op de vraag als dat de bakker je dat antwoord geeft?

Nee.

Want dat behelst een fysiek product, wat je kunt aanraken. En dat is er, of dat is er niet.
Niks meer of minder. Niks spannends aan. Daar valt niks méér over te zeggen.

Hetzelfde geldt voor die bbq die geregeld moest worden. De taken waren duidelijk en was gebaseerd op een zondag bij elkaar komen. En dus makkelijk concreet gemaakt.

Maar even een antwoord op “hoe maak ik ‘het’ concreet” is niet tussen neus en lippen door te geven.

Want daarvoor behelst deze ogenschijnlijke korte vraag te veel. En is het van groter belang.

Dus stapje voor stapje, rustig aan. Je krijgt dus geen antwoord op die allesomvattende vraag, maar ik zet je aan de slag met deze vragen:

Hoe graag wil jij het namelijk concreet hebben?
En wat wil je dan concreet hebben?
En waarom wil je dat concreet hebben?
En waarom is dat zo belangrijk voor je?

Laten we daar eens mee beginnen.
Voor er dingen concreet worden gemaakt ?

Wil jij ‘het’ concreet maken, en heb je wél het geduld, maar lukt het je zelf toch niet?

Met alle grootse motivatie en beste wil van de wereld probeer je van alles, maar feit is:

We hebben een probleem waar we vanaf willen. We doen wat inspiratie op om er vanaf te komen. Op een gegeven moment weten we eigenlijk precies wat we moeten doen om het probleem op te lossen, maar het daadwerkelijk nemen van die stap is eng.

Daarom is coaching ook zo waardevol. Soms vind je de antwoorden op bepaalde vragen namelijk niet alleen. Soms heb je net even die stok achter de deur nodig om daadwerkelijk actie te nemen.
Daarom heb ik het Groots Werkgeluk Traject ontwikkeld.

In dit traject sta ik 5 weken aan jouw zijde en help ik je om een antwoord te vinden op de vraag: Wat wil ik nou echt? Waar word ik nou echt gelukkig van? Wat past bij mij? Wat is haalbaar voor mij? En ik help je om die negatieve stemmen in je hoofd te doorbreken en actie te nemen.

Het traject bestaat uit 5 coaching sessies van een uur. Bij elke sessie krijg je opdrachten mee. En die bespreken we tijdens de volgende sessie. Aan de hand van het bespreken van de resultaten van deze opdrachten komen we uiteindelijk bij werk dat écht bij jou past.

Dit doen we in 5 stappen. Maar iedereen is uniek in zijn te bewandelen pad, dus de volgorde en invulling staat niet al helemaal vast, als een andere volgorde beter bij je werkt. Ik kijk echt naar jouw situatie.

Stap 1: Wat zijn mijn talenten?
Stap 2: Wat wil ik?: dromen en verlangens
Stap 3: Wat houdt mij tegen?
Stap 4: Wat zijn mijn mogelijkheden?
Stap 5: Plan van aanpak om in kleine stapjes jouw werkgeluk te bereiken

Wat heb je na dit traject bereikt?

-duidelijkheid over wat je wilt
-wat je natuurlijke talenten zijn
-welke werk daar het beste bij je past
-of je wilt gaan ondernemen, zo ja, dan weet je waarin jij gaat ondernemen
-een concreet stappenplan hoe je dat werk (bijv. hoe zet je de resultaten van onze coaching in bij solliciteren) in kleine stapjes kan bereiken

De investering voor dit traject is: 650,- euro incl. btw.

Voel jij dat dit iets voor jou is? Stuur me dan een berichtje met JA als onderwerp, ovv. deze blog naar info@gelukmeteenzachteg.nl. Dan plannen we een vrijblijvende MATCH call in, dus géén sales call ;).

Fijne week!

Groetjes,
Sylvia