loopbaancoach

Heb jij wel door hoe hard anderen jou tegenhouden?

Afgelopen vrijdag was ik bij een live-dag van mijn businesscoach Tineke Zwart in het van der Valk hotel in Vianen. Om het werk te doen dat ik zo leuk vindt, heb ik iemand nodig die mij daarbij helpt. Want coachen is één ding, maar ondernemen is nog een vak apart. En daar helpt zij mij bij. En zij helpt meerdere coaches/onderneemsters, en het hen zit ik in één groep.

Vrijdag waren we bij elkaar om van haar en elkaar te leren. En van dit samenzijn kreeg ik inzicht.

Dat inzicht van die dag wil ik delen met je, die ook voor jou relevant is in je zoektocht naar leuker werk:

Dit inzicht gaat over mensen.

Inzicht van vandaag : Jij bent het gemiddelde van de 5 mensen met wie je het meeste omgaat.

Dat zit zo:

De mensen met wie je het meest omgaat, hebben veel invloed op jou. Voorbeeld: ik wil graag succesvol coach zijn. Dan ga ik met niet omringen met vrienden die part-time baantjes hebben waarin ze zich niet erg ontwikkelen, en maar wat op straat rondhangen in de vrije tijd. Nee, ik heb vriendinnen die in mij geloven, ook het een en ander willen bereiken (goed zijn in je werk en daar in willen blijven leren bijvoorbeeld) en waar ik mee op één lijn zit qua normen en waarden. Focus op onszelf en onze vriendschap ipv. roddelen over de ander.

En hoe heeft dat nou invloed op mijn werk. En hoe heeft me dat geholpen bij mijn zoektocht naar werk waar ik helemaal blij van wordt?

Kijk. Als ik me had omringd met op straat hangende vrienden die alleen maar roddelen over anderen had ik nooit een succesvolle coachpraktijk gehad. Omdat zij niet streven naar vooruitgang (huur en vaste lasten betalen is hun enige doel). Dat is hun goed recht en helemaal prima, maar als ik veel met hen om was gegaan had ik hun gedrag overgenomen. En met die instelling en mindset kom je er niet als je op zoek bent naar duidelijkheid, vooruitgang, progressie, successen behalen en groeien in je werk.

Wat ik wel deed (en nog doe) was samenzijn met vriendinnen die hetzelfde voor ogen hebben of zijn zoals ik. Zo neem ik dit gedrag over.

Ik zocht ook mensen op die al zijn waar ik wilde zijn toen. Dan heb ik het over een paar jaar geleden. Wat wil ik, wat kan ik en hoe kom ik daar?

Door met mijn zelfstandige kapster te praten (hoe wist jij dat je zelfstandig kapster wilde worden, hoe heb je dat gedaan?).

Door met 2 architecten bij mijn ouders in de straat te praten (die ik overigens niet kende maar gewoon op heb gebeld en waar ik langs mocht komen). Een koppel dat zelfstandig supermooie grote projecten mag doen. Waarom doen jullie dit? Hoe wist je dat je dit wilde? En hoe zijn jullie zo succesvol geworden?

Door met een 60-jarige ingenieur te praten waar mijn vader bijklust (pa is met pensioen) die zijn kantoorbaan opgaf op zijn 30ste en vervolgens over de hele werk reisde en zijn ontwerp-skills kon inzetten bij verschillende globale projecten. En gitaarbouwer en later speciale fietsenmaker werd (ligfietsen ed.) in zijn eigen aterlier aan huis in Dussen. Hoe wist je wat je wilde? Hoe ben jij veranderd? Hoe deed jij dat?

Al deze mensen zijn al op een punt waar ik toen wilde zijn.

Duidelijkheid over wat zij goed kunnen en wat ze leuk vinden, en zij DOEN het ook echt.

Ook ging ik online de mensen volgen op social media die mij positief inspireren en al staan waar ik toen wilde zijn. Vrouwen die hun hart volgen, en geld verdienen met wat ze heel erg leuk vinden.

Eerst vrouwen in het algemeen, later toen ik steeds meer inzicht kreeg ik wat ik wilde: specifiek coaches en sprekers. Als je dat elke dag leest, is dat hetzelfde als 1 van die 5 personen die je vaak ziet en die je gedrag dus beïnvloedt.

Het venijnige is, dat jij waarschijnlijk al lang met dezelfde mensen omgaat. Soms hier en daar een nieuw persoon, een nieuwe vriendschap soms. Maar die mensen zijn je echt ‘eigen’ geworden. Als iemand die je vaak ziet, tegen jou klaagt over dingen die niet lekker gaan in zijn of haar leven ben je er natuurlijk voor hem of haar. Maar het venijnige is dus dat als diegene dat maar vaak genoeg doet als je mekaar ziet (hoe leuk en gezellig jij het ook kan hebben met die persoon!), jij het dus over gaat nemen.

En mijn motto is echt: of je klaagt en doet er iets aan, of je klaagt en doet niks, maar dan moet je niet zeiken als je niet komt waar je wilt zijn.

Als die persoon dus vrij weinig doet aan zijn of haar problemen, neem jij onbewust deze passieve houding mee aan.

En daarmee kom jij nooit in die draaiende carrousel waarin je leven steeds leuker wordt. Waarin je werk gaat vinden wat je leuk vindt. Want je blijft onbewust mee klagen en passief zitten zijn.

Daarom zocht ik andere positieve mensen op, die zijn waar ik toen wilde zijn. En ging ik bewust de mensen uit de weg die veelal negatief konden zijn. En dat doe ik nog steeds.

Zoals afgelopen vrijdag. Allemaal vrouwen die verder willen komen, willen groeien, positief in het leven staan en vooruitkijken en DOEN. Dat steekt elkaar aan. En mij dus ook. Waardoor ik dit gedrag overneem, en telkens weer vooruitkom.

Dat wil voor jou niet zeggen dat je ineens allemaal mensen moet laten vallen.

Maar wie geven jou echt energie? > zie hen vaker!Van wie krijg jij de positieve energie om je verder te ontwikkelen? Om te gaan voor iets wat jou gelukkig maakt? > zie hem/haar vaker!Wie motiveert jou? > zie hem/haar vaker!Van wie wordt je sowieso blij, en van wie kom je stiekem best moe terug als je diegene gezien hebt? (omdat die persoon veel aandacht trekt, en energie van jou vraagt en waar je over jezelf niet echt iets kwijt kunt).
Want je kunt ook je contacten uitbreiden. Door mensen op te zoeken die heel erg blij worden van hun werk. En dan vragen hoe ze daar zo gekomen zijn. Je omringen met mensen die al daar zijn, waar jij wilt zijn. Vaker die leuke vriendin opzoeken, dan die persoon die je al heel lang kent maar eigenlijk niet zoveel energie meer geeft.

Zoals ik coaches en sprekers volg om me positief te laten beïnvloeden kun jij ook mij volgen. Ik heb het pad al afgelegd waar jij nu op loopt, ik beïnvloed je graag ?
Laat je beïnvloeden door mij;)
Dus laat je (onbewust ? ) supporten en omring je met fijne mensen, dat gaat je geheid (indirect dus) vooruit helpen uit die nare baan. Ik gun het je zo!

Niet alleen maar Instagram inspiratie van mij, maar meteen een hele dosis echte Sylvia voor meteen wat positieve schop onder je kont? Vul dan onderstaand formulier in om dit te beleven in een gratis Brabants Kwartierke.
Maak kans op Gratis Brabants Kwartierke
Een fijne week!

Groetjes,
Sylvia