loopbaancoaching

Lessen van een wijnboer (en mij) voor jouw carrière

Gisteren zat ik met een biertje prinsheerlijk in de zon op mijn balkon, met uitzicht op het water. Ik las het boek “Chateau Slurp” van Ilja Gort (hij is van het merk Slurp-wijnflessen die je in de supermarkt kunt kopen). Deze Nederlander heeft een Chateau in Frankrijk gekocht en is daar wijn gaan maken. Zijn droom.

En hoewel het boek één explosie is van foto’s van mediterrane vakantiesferen, jaloersmakende wijnvelden, schattige Franse dorpspleintjes, krokante baguettes, en Franse kaasplankjes plus wijntje met uitzicht op de ondergaande zon in zee of op de paarse lavendelvelden…

…stonden er nog meer boeiende teksten in die ik met je wil delen.

Dit boek is namelijk een bijzondere combi van lekkermakerij waarvan je zin krijgt in vakantie, én bijzondere levenslessen. Hij is niet alleen wijnboer maar weet hoe je van het leven moet genieten, en hoe je dit kunt bereiken.

En dat is waar ik jou zo zielsgraag bij wil helpen: genieten van het leven.

En puur omdat werk daar ZO’N groot deel van is, wil ik gewoon vanuit de grond van mijn hart dat je het daar zo naar je zin hebt.

Nadat dit besef in 2017 bij mij heel hard was ingedaald, is het nu jouw beurt.  

Zodat je ook tijd hebt om te genieten (en niet met je kop nog ergens anders te zitten op zaterdag), dat biertje of wijntje te drinken, en je kinderen alle aandacht kunt geven, als je erop uit bent, en zij aan de Fristi zitten. Ik dacht gisteren namelijk niet hoe stom en onboeiend deze werkweek weer zou gaan zijn.

Dat dacht ik 2 jaar geleden namelijk wel.

Want ik vind: het leven is gemaakt om plezier te maken, mooie dingen te doen, liefde met anderen te delen, en je eigenheid en talenten te gebruiken om daar iets of iemand anders mee te helpen. (ze noemen dat laatste dan ook wel ‘werk’).

Wat vind jij hier van?

Waarom leef jij, betaal jij de rekeningen, doe jij wat je doet, of zou het anders willen doen dan je nu doet? Gebruik jij je talenten en eigenheid om daar iets of iemand anders mee te helpen?

En hoe belangrijk vind jij genieten van het leven?

Is dat iets wat jij ‘wel in het weekend doet’? Ernaast.

Of wil jij eigenlijk 7 dagen per week tevreden zijn met je leven, en soms ineens met een spontane glimlach door de supermarkt lopen omdat je helemaal happy bent met zoals je leven nu is?

Ik dacht altijd: Nog ff doorbijten, en dan is het vrijdagmiddag. En dan kan ik mijn salaris in het weekend weer uit gaan geven aan bezoekjes aan de stad of festivals of andere feestjes (of speciaalbier voor op de bank). Dat was dan mijn beloning, en moest ik voor mezelf maar blij mee zijn. Ik trok het daarmee een beetje recht. De onprettige tijd op mijn werk.

Werken hoort er toch gewoon bij, nietwaar?

Nee, het hoort er niet BIJ.

Het IS je leven.


En niet op die drastische manier, dat je werk zó belangrijk is, dat je hyperfocus daar de hele week moet liggen. JUIST niet. Ik zeg juist altijd: ik werk om te leven en niet andersom, en miljoen andere dingen zijn belangrijker dan werk. Maar het is puur een getalletje om je bewust te maken, en de harde waarheid. Of je nou 3 of 5 dagen moet werken. Het is een flink deel van je leven.

Dus tenzij je naar een tropisch eiland wil verhuizen, zonder enige voorzieningen, om daar onder palmbladeren te gaan wonen, kun je maar beter zorgen dat die werkende tijd ook past bij jou en je voldoening geeft.

Zoals onze wijnboer Ilja Gort heel toepasselijk zegt:

“Tijdens de oogst zullen we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat met twaalf Hollandais(ers) aan de lopende band van de sorteertafel staan om met de hand alle druiventrossen op onrijpe verstekelingen te inspecteren. Aan het eind van zo’n dag kleef je van top tot teen van het suikerzoete druivensap en door het voorbijrollen van die duizenden zwarte balletjes over de lopende band, ben je zo stoned als een garnaal. Maar het geeft veel voldoening: elke druif die niet helemaal honderd procent OK is, gaat de afvalbak in. En een maand later: Iedereen blij en voldaan: de Vendanges zijn voltooid, de perfect druiven dobberen in de tonnen. Afscheidsfeest: een schaap aan het spit, de wijn stroomt als welde zij uit de rotsen en later, is er een plateau de fromages. Het bleef nog lang onrustig rond het oude chateau.” Hier doet hij het voor.

De 12 Nederlandse plukkers verlieten voor +/- 2 maanden hun functie: van communicatieadviseur, CV-monteur, koekjesbakker: ze deelden hun passie voor wijn op het veld en iedereen was gelijk. Ze deelden meteen hetzelfde talent/interesses. Want dat krijg je als je gaat doen wat je leuk vindt. Dan begeef je je ineens onder mensen die jij ‘snapt’ en waar je bij ‘past’ en waarin je je ‘herkent’.

Nou kan ik me voorstellen dat jij niet persé wijnboer(in) wilt worden. En dat je iets preciezer wilt weten waar je voldoening krijgt. Ook al klinkt druiven plukken in de Franse zon je nu als muziek in de oren, er is meer nodig dan alleen een fijn vakantiegevoel.

Of jij ook beter tot je recht komt in de druiven-pluk-ploeg van Ilja, hangt af van je talenten en nog vele andere factoren.

Omdat blijven Googlen en je inschrijven voor een druiven-pluk in de Franse zon je nu niet verder helpt, wil ik je aanbieden eens met mij te sparren. Ik weet meer dan Ilja Gort over dit aspect van het werkende leven ? (niks afdoende aan zijn boek Chauteau Slurp: levensgenieten voor gevorderden > ga het lezen ?!)

Vul dan hier het vragenformulier in, om kans te maken op een Gratis Brabants Kwartierke. In een coachsessie van 45 minuten met mij krijg je meteen al inzichten die je gaan helpen bij het zetten van die eerste stappen. Klik op de groene button om kans te maken.
Vul het vragenformulier in voor een gratis Brabants Kwartierke
Ik deelde deze levenslessen uit dit boek (met fraai beeldmateriaal 😛 ) vandaag ook in mijn stories. Als Italofiel week ik even van mijn Italië-geloof af gisteren. Als leven als een God in Frankrijk weten ze immers net als in Italië waar het leven voor gemaakt is (genieten). Wil je meer waardevolle tips voor leuker werk, én een vleugje bourgondisch genieten? Volg me dan op Instagram, daar deel ik heel actief nog meer waardevolle content. Zodat je nog sneller weet waar jij wél goed in bent, en welk werk wél bij je past. https://www.instagram.com/gelukmeteenzachteg/
Volg mij op Instagram
Fijne week!

Groetjes,
Sylvia