“Ja maar, door corona staan er bijna geen vacatures online. Ik kan eigenlijk niet echt een kant op. ” Er is veel onzekerheid, en ik ga nu dus zeker niet zomaar weg bij mijn huidige baan.”
De strekking van bovenstaande zin hoor ik laatste tijd steeds vaker tijdens gesprekken.
En ik snap je echt helemaal.
Corona is echt een heet hangijzer die boven iedereen zijn hoofd hangt. En al helemaal op de arbeidsmarkt. Want banen verdwijnen, het lijkt wel of je nergens meer zekerheid over hebt of krijgt, je houdt krampachtig en angstvallig vast aan je huidige baan “want dan heb je tenminste iets”. En je moet het voor je gevoel opnemen tegen 30 andere sollicitanten op 1 vacature, vergeleken met 5 tijdens pre-corona tijd.
Als je die vacature al gevonden krijgt. Want niks lijkt nu echt te matchen met wat jij wil.
“ja dat komt natuurlijk door corona, er staat bijna niks online”
En toch is dit geen goede reden om te stoppen met je zoektocht naar wat echt bij je past. En te stoppen met solliciteren.
Je denkt nu misschien: Ja maar Sylvia, dat ís toch ook zo. Er zijn nu toch gewoon veel minder banen? En het is toch gewoon een slechte tijd?”
Ga jij me nou vertellen dat ik niet bang moet zijn en de wereld één groot roze bloemetjesbos is en de perfecte baan aan het voeteneind van mijn bed voor het oprapen ligt?
Nou niet zo overdreven, maar er is veel meer beschikbaar en veel meer mogelijk dan je denkt. Ook, en juíst in deze tijd.
Ik ga je wel vertellen, dat dit juist een goed moment is om wél op zoek te gaan naar datgene dat bij jou past. En duidelijkheid voor jezelf te scheppen. En dat er, als je dát gaat doen, er wel degelijk kansen voor je liggen.
Ik wil dat je hier eens over nadenkt: als jij nu niet op zoek gaat naar iets wat wél bij je past, wanneer doe je het dan wel?
- Morgenavond?
- Volgende week maandag?
- Als er straks over 4 maanden misschien ietsje meer vacatures zijn?
Wil je daar op wachten?
Wil jij wachten totdat je gestresst thuis komt te zitten, omdat je je baan echt niet meer trekt? Omdat je door al je energie heen bent? Want ja, over 4 maanden staan er tenminste weer wat meer vacatures online en is de coronacrisis weer voorbij.
Nee toch?
Inderdaad, dat is niet het wachten waard. Dan is het te laat.
En als je dan wel zou wachten, weet je dan over 4 maanden wél PRECIES waar je op moet reageren? Op welke vacatures jij volmondig JA DIT WIL IK!!, zegt?
Nee, ook dat gaat niet gebeuren kan ik je uit ervaring vertellen.
Gebruik dit als een kans. Kans waarin je de tijd en middelen over hebt, vergeleken met andere ‘drukke pr-corona jaren’. Om jezelf dondersgoed te leren kennen. Want dit is kennis over jezelf die je leven lang meegaat. Als jij halfbakken, door jezelf ‘ongeveer wel te kennen’, weer gaat solliciteren als de arbeidsmarkt weer aantrekt, kom je in een deceptie terecht.
Dan sluit die baan namelijk nooit helemaal bij jou aan. En om voldoening, plezier en energie te halen uit je nieuwe baan, moet je je zelf HELEMAAL kennen. En niet halfbakken.
En ik zeg ‘kans’, omdat er veel angst heerst. Het nieuws is verre van positief en je gaat zo ook denken: door de angst en onzekerheid overal in het land en de wereld, ga je ook denken dat er op de arbeidsmarkt niks meer mogelijk is.
Maar is dat echt waar?
Nee, want er is juist gebleken dat er genoeg werk is* (*onderzoek dec. 2020 CBS). Je moet alleen wel weten wáár je moet zoeken.
Want je kunt je juist nu goed kunt onderscheiden. Mensen die nu in een noodsituatie snel een andere baan nodig hebben zijn er genoeg voor werkgevers.
Maar mensen die op hun gemak nu de komende weken zichzelf leren kennen, en weten wat ze kunnen toevoegen aan zijn bedrijf, zijn waardevol. En zij ( jij dus) zijn veel schaarster voor werkgevers dan al die anderen die maar lukraak paniek-brieven gaan schrijven.
Als jij je bewust onderscheidt van alle andere sollicitanten, door in ieder geval heel scherp te hebben wat jij wilt en kunt, ga je er ook in coronatijd wel komen.
Het feit dat jij precies en gedetailleerd kunt uitleggen waarom jij geknipt bent voor een functie, en ook echt de lead neemt in een gesprek omdat jij vol zelfvertrouwen kan vertellen waar jij goed in bent, is goud voor een werkgever.
En mocht blijken dat je weggelegd bent voor een ander soort beroep dan dat je nu doet, dan heb je juist nu de tijd om hierin te investeren.
Heel eerlijk, agenda’s zijn vrij leeg (mijn feestjes kalender is in ieder geval helaas redelijk leeg). Als straks alles weer begint te lopen, weet je niet waar de tijd vandaan moet halen. En schuift dit ineens onbewust weer naar de achtergrond. Terwijl het juist ZO BELANGRIJK is! Werk is zo’n groot gedeelte van je week.
Tijd dus, om te leren, je talenten in te zetten, er écht eens voor te gaan, iets te combineren, en je voor nu te richten op de toekomst. Om je vol overgave te storten op een leuke nieuwe uitdaging, baan, werkervaringsplek of stage, of cursus. Iets dat je gegarandeerd nu weer vrolijker maakt, en direct positieve energie geeft 😉 Alleen de zoektocht naar waar jij goed in bent, geeft je direct al positieve energie.
Het maakt niet uit in welke vorm je dat gaat doen. Jouw natuurlijke talenten hebben dan glashard bewezen dat DAT is waar je energie van krijgt en waar je supergoed in bent.
Het enige wat jij hoeft te doen is tijd vrijmaken om je op deze zoektocht te richten. En als je eenmaal duidelijk hebt wat je wilt, dit leuke nieuwe spannende vakgebied je eigen te maken.
En er is geen betere tijd dan nu omdat je nu lompweg gezegd de tijd daar voor hebt.
Zullen we dus nu afspreken dat we Corona niet meer als excuustruus gaan gebruiken, om maar geen actie te ondernemen?
Oke mooi.
Tot zover de harde les van juf Sylvia. (ik kan ook heel zachtaardig zijn ;P)
Maar weet jij niet hoe je nu inzicht in die ene leuke baan krijgt?
Want heel eerlijk, je hebt een serieus probleem waar je vanaf wilt. Je doet wat inspiratie op om er vanaf te komen. Op een gegeven moment weet je eigenlijk precies wat je moet doen om het probleem op te lossen, maar het daadwerkelijk nemen van die stap is eng.
Daarom is coaching ook zo waardevol. Soms vind je de antwoorden op bepaalde vragen namelijk niet alleen. Soms heb je net even die stok achter de deur nodig om daadwerkelijk actie te nemen.
Laat het me weten als je wel wat hulp kunt gebruiken, ik help je met liefde.
Groetjes,
Sylvia