Dit doe ik voor een gelukkig werkleven

De afgelopen dagen waren behoorlijk rumoerig en emotioneel. Ik ging naar een hypnotherapeute om aan gedachtepatronen te werken die ik nog steeds dacht, maar mij niet meer dienen.

Ondanks dat ik het rationeel wel weet, voelt het soms alsof ik het nooit goed genoeg doe. Of goed genoeg ben. Zowel in mijn onderneming als in mijn relatie. En juist omdat de fulltime onderneming en relatie nieuw zijn, komen die gedachten weer de kop op steken. Want hiervoor had ik er niet zo’n last meer van.

Soms ontwikkel je in je jeugd bepaalde gedachtenpatronen, omdat de situatie daar nu eenmaal om vroeg. Maar als volwassenen denken we dit dan soms nog steeds. Maar daar mag ik nu van af. Dus liet ik mij helpen hierbij. Het heeft ook gewoon tijd nodig, maar als ik al niet bewust ben van wat ik de hele dag over mezelf loop te denken, wordt de situatie er niet beter op.

Bewustwording dus van mijn gedachten.

Omdat die sessie ging over mijn onderbewustzijn en over vroeger, was het wel even pittig. En flink verwerken de afgelopen dagen.

Andere reden waarom de afgelopen dagen rumoerig waren is, omdat ik Tineke Zwart eergisteren voor het laatst sprak in een coachsessie met haar. En binnenkort niet meer als mijn businesscoach heb. Zij heeft me het afgelopen jaar keihard geholpen met het opzetten van mijn coachonderneming.

Zonder haar had ik dit nu niet fulltime kunnen doen, en de allerleukste klanten weer aan meer werkgeluk, duidelijkheid en zelfvertrouwen kunnen helpen.

Ik als coach, heb dus ook een coach 😉

Wat Tineke mij geleerd heeft in de allereerste week dat ik haar online leerde kennen was dit:
(En dit bleef me bij, omdat het voor heel veel zaken in het leven zo gaat):

Als je als bakker gaat starten met een nieuwe bakkerij gaat hij ook niet zijn brood met een huis tuin en keuken bakapparaat maken en verkopen. En dan verwachten dat hij hiermee goed geld verdient en een goed draaiende zaak heeft.

Nee. Om iets te kunnen ‘krijgen’ moet je eerst ‘investeren’. Ergens energie, tijd of geld in stoppen.
Wat die bakker wél doet is professionele broodbackmachines kopen en systemen voor een bakkerij aanschaffen. Hij wacht niet tot er éérst een paar luttele euro’s binnenstromen van dat huis tuin en keuken bakapparaat. Om daarná pas professionele spullen te kunnen kopen.

Nee, eerst investeren, dan geld verdienen daarmee.

Niet andersom: verwachten dat je met niks of met weinig, grootst resultaat zult boeken.

We zijn namelijk vaak zo geneigd om eerst iets te willen. Voordat we er iets aan gedaan hebben.
Dat wordt ook wel instant gratification genoemd. Een goed voorbeeld is onze ‘instant gratification samenleving’. Dat is een samenleving waarin alles 24/7 altijd en overal beschikbaar en voor handen is.

“Fulfilment without delay, I want it and I want it now!”

  • Zin in een vette hap? Kroketmuur van de cafetaria
  • Zin in een citytrip naar Parijs? Vliegticket ligt binnen 3 muisklikken in je inbox
  • Contact met je oma in Australië? 1 muisklik van skype verwijderd
  • Nieuwe broek nodig en het heeft haast? Same day delivery via vele online webshops
  • Iets nodig van een vriendin of moeder? Appje en je hebt antwoord
  • Geen zin om te koken, toch nú een complete maaltijd: kant en klaar van AH
  • Niet blij met je baan? Sollicitatie via 1 muisklik via Indeed


We zijn zo gewend geraakt dat we alles, meteen en gelijk, maar voor ons kiezen krijgen als we daar zin in hebben. Geduld is ver te zoeken en we zijn niet meer, zoals vroeger, gewend om op iets te wachten. Geduldig af te wachten en de lange termijn effecten daarvan te zien.

Deze ‘instant-cultuur’ zoals ie ook wel genoemd wordt, maakt de mens ongeduldig en niet meer dankbaar voor langzame maar essentiële veranderingen die meer tijd kosten. Die jou dus wel duurzamer geluk geven.

De natuur is ook niet gemaakt op deze snelle bevrediging. Het zit in het aard van het beestje, om alles stap voor stap te doen. Tijd te geven. Een bloem is ook niet van vandaag op morgen ineens compleet tot volle bloei. Zowel voor mens, dier , plant, alle natuur geldt: geef het tijd.

Je hoort ook niet voor niks wel eens: “joh slaap er anders nog een nachtje over”. Dan gaan de hersenen namelijk letterlijk aan het werk om jouw gekregen informatie te ordenen, herschikken en te laten landen. Zodat jij de volgende ochtend letterlijk een beter beeld hebt van de keuze die je moet maken.

In jouw huidige situatie waarin jij niet het werk doet waar je blij van wordt, of sowieso zoekende bent, is dit ook van belang.


Ik krijg zo verschrikkelijk vaak de vraag of ik niet wat tips heb met daarbij een korte beschrijving van iemand. En of ik even kan vertellen welk werk nu bij iemand past. Of tips heb. Dat ik deze vraag zo vaak krijg, geeft alleen maar aan dat er zovelen zijn (misschien jij ook wel) die snel resultaat verwachten.

En ik snap het helemaal he! Ik bedoel hier niks negatiefs mee. Sterker nog, ik deed dit jaren terug ook.

Een online kleding bestelling ja, of een pizza. Die kun je snel verwachten.

Maar zoals met alle iets gecompliceerdere vragen in het leven dan ‘hoe krijg ik vandaag een pizza op mijn deurmat?’, geldt het credo: geef het tijd.

Hoe jij functioneert als uniek mens, zit namelijk ingewikkelder in mekaar dan de bezorgtijd van die pizza.

Even terugkomend op mijn eigen coach. Ik dacht vorig jaar, ik doe even een programma bij haar van 3 maanden begeleiding, dan kan ik ‘het’ wel. En met ‘het’ bedoel ik ondernemen.

Ook hierin was ik weer wat naïef, of gewoon onwetend. Totdat je merkt dat je na 3 maanden er nog lang niet bent als je fulltime wilt ondernemen. Het had tijd en investering nodig. Pas nu na 1 jaar kan ik zeggen: ja ik zie resultaat, ik zie dat het werkt. Ik heb wat ik wil.

En als jij wilt hebben wat je wilt:

  • Duidelijkheid
  • Een nieuwe leuke baan
  • Een eigen onderneming
  • Weer plezier in je werk
  • Etc.


Dan heb je nodig:

  • Bewustwording en kennis over jou te doorlopen proces (ik kan niet binnen 1 dag mijn werkend leven veranderen)
  • Geduld
  • Een investering: tijd, energie, geld
  • Uithoudingsvermogen


Dat is ook de reden waarom ik met Tineke Zwart, mijn businesscoach, in zee ben gegaan. Zij liet mij bovenstaande verhaal vorig jaar inzien.

En vooral ook dat je het niet altijd alleen kunt.

Net als die bakker die duur bakapparatuur koopt voordat ie nog maar 1 rooie cent verdiend heeft, zag ik in dat ik eerst in mezelf moest investeren voordat ik mijn vak als ondernemer én coach goed kon uitvoeren.
Als coach was ik wel kundig, maar van ondernemen had ik geen kaas gegeten.

Waarom zou ik dan verwachten dat ik meteen, na een beetje googlen, al weet hoe ik moet ondernemen? Want ondernemen net als jouw baanswitch, 20% strategie en 80% mindset.

Die 80% mindset, daar ben ik door Tineke bij geholpen.

Trucjes, testen, tools. Die 20% strategie lukt ons nog wel.

Zowel mij als coach, als jij in jouw zoektocht.

Maar die 80% mindset; hoe denk jij over dingen, hoe denk jij uberhaupt en hoe houdt jou dat tegen? Daar heb ik in geïnvesteerd. Want ik wist dat ik daar nooit alleen uit zou komen.

Tineke hielp me hierbij op het ondernemersvlak, de hypnotherapeute vorige week op mijn hele levensvlak.

Er is een reden waarom maar minder dan 20% van alle ingeschreven coaches ingeschreven bij de KVK, maar fulltime kan leven van het coachvak. 80% procent heeft er een baan naast om rond te komen. Dat is omdat we eerst in onszelf moeten investeren, voordat er resultaat uit komt. En dat doen er niet veel.

Dat geldt ook voor carriereswitchers: er is een reden waarom 1 op de 5 Nederlanders zijn baan saai vindt (bron: marktonderzoek Ipsos). En waarom zoveel van onze leeftijdsgenoten stress ervaren en zich existentieel afvragen: wat wil ik eigenlijk??

Er zijn vele redenen, maar een grote factor is het feit dat velen berusten bij hun baankeuze. Ze durven of willen niet veranderen. Ze zitten in een gouden kooi, kiezen liever ongemak van een stomme baan dan een grote (enge) switch die eigenlijk beter is.

Die paar die wél weer gelukkiger zijn geworden na een carriereswitch hebben hier goed over nagedacht, en hulp bij gezocht. Ze hebben in zichzelf geïnvesteerd. Daarom is persoonlijke ontwikkeling nu ook zo populair. Daarmee zet je verandering in gang.

En een carriereswitch is één. Maar heel vaak komt er ook jouw zelfvertrouwen bij kijken. Want je kunt nog zoveel oplossingen voor je neus krijgen. Als jij niet echt in jezelf gelooft, of niet weet hoe dat moet, dan gaat jouw volgende werk ook weer niet leuk zijn.

En ook ik was onzeker toen ik bij Tineke aan haar coaching begon. Want ze heeft me niet alleen geholpen de praktische kant van een onderneming opzetten, maar ook vooral in de onzekerheid doen terugnemen. En vertrouwen in mezelf krijgen als coach.

En tot slot wil ik even een inkijkje geven in mijn portemonnee. Ik heb het afgelopen jaar zo’n 7000 euro uitgegeven aan coaching, therapie en persoonlijke ontwikkeling voor mezelf. En met mij nog een aantal andere vrouwelijke coaches die dit ook doen, en hun boterham ermee kunnen verdienen.

Nou wil ik helemaal niet zeggen dat jij dat ook moet doen. Want grote kans dat je geen ondernemer bent. En ook geen ondernemingscoaching van zoveel nodig hebt. Ik voel me er zelfs een beetje ‘kijk mij nou’ over nu ik dit typ. Ik vind het best ongemakkelijk.

Maar ik schrijf het toch, omdat ik wil laten zien dat elke euro die je jezelf steekt, je 100 keer terugbetaald ziet. In de vorm van minder stress, een gelukkigere jij en ansich een prettiger leven.
Loopbaan-talentcoaching is zo’n vorm van persoonlijke ontwikkeling.

Want he, de tijd dat je een loopbaantestje maakt en het wel weet is echt voorbij. Waarom coaching zo goed werkt is het werken aan jou zelf. Deze persoonlijke ontwikkeling bewijst zich de laatste tijd alleen maar meer en meer. Kijk maar naar de populariteit van 365 dagen succesvol. En dat is niet voor niks.

En dat is precies wat ik bij mijn loopbaancoach, mijn ondernemerscoach, en uiteindelijk mijn businesscoach Tineke heb gedaan. En dat is de reden waarom ik zo gegroeid ben, zo blij ben met mijn werk, en meestal met een blije smoel op Instagram sta.