Dit gaat écht het verschil voor jou maken

Ik hoop dat je een fijn weekend hebt gehad. Genieten van de zon, of lekker niksdoen. Een boekje lezen, tv kijken of gewoon lekker bankhangen. Even niksdoen is heerlijk, maar ook superbelangrijk. Dan laadt je weer op. Zowel geestelijk als fysiek.

Ik zeg dit nu wel zo leuk, maar ik weet van mezelf dat ik er eigenlijk niet zo goed in ben. Ik betrap me er op dat ik uiteindelijk aan het eind van elke zondag weer van alles ‘gedaan’ heb en geen seconde op de bank gechilled heb. Opruimen, rommelen, was opvouwen etc. Ik kan nooit eens écht stilzitten.

Wel grappig, want mijn nieuwe vriend kan dit wel heel goed. Dus ik werd gisteren gedwongen om 3 afleveringen Game of Thrones te kijken, achter mekaar. Supergoed, want. Dit is iets wat ik in mijn eentje nooit had gedaan, omdat ik denk dat ik altijd nuttig bezig moet zijn.

En hier maak ik een bruggetje naar deze nieuwsbrief. Want ik heb dat idee, maar we denken met z’n allen heel wat af. En we praten onszelf ook heel wat aan. Onbewust.

En zo kwam ik op een belangrijk loopbaan gerelateerd inzicht, dat ik graag met je wil delen.
Als je me volgt, heb je het misschien gemerkt. In ieder geval ging mijn Insta story van gisteren hier ook over.

Het inzicht kwam toen ik deze story maakte.

De afgelopen 2 jaar dat ik mensen coach in het ontdekken van hun talenten, en om zo werk te vinden dat daar bij past, gaat het ook hierom.

Sterker nog (en dit was mijn inzicht): het gaat voorál om je gedachten.

Je herkent misschien jezelf wel ook in mijn verhaal:

Toen ik jaren geleden helemaal vastliep was ik zo gefrustreerd. Ik vond mijn werk echt niet leuk, saai en stom. Op elke werkplek kon ik mijn draai niet vinden, en had ik het gevoel niet te kunnen doen waar ik écht goed in ben. Ik had ook het idee, hoe hard ik ook werkte, dat ik niet gewaardeerd/gezien werd. Ik deed toch zo mijn best?!

Steeds vaker en steeds sterker dacht ik het volgende: als ik nou precies weet welk werk bij mij past, dan komt alles ineens weer goed. Dit is gewoon niet de juiste plek. Dus zeg ff welke baan bij mij past, dan ga ik daar vandaag nog op solliciteren en dan kan ik weer een leuk leven hebben. En ontslag nemen.

Ik dacht zo zwart wit. Alsof ik even een nieuwe spijkerbroek ging kopen, en de oude dan meteen weg kon gooien. Hallo nieuwe mooie outfit, en door.

Vandaag de dag weet ik wel beter. Als ik het antwoord dat ik toen zocht meteen op een presenteerblaadje had gekregen (wat ik toen wilde), was er wel wat meer duidelijk maar dan was zeker niet meteen alles opgelost.

Ook al dacht ik toen van wel.

Hier geldt namelijk de 80/20 regel.

 • 80% mindset
 • 20% strategie

Ik zal het je uitleggen, en hoe dat ook in jouw situatie nu werkt:

Ik begin met de 20% strategie

20% strategie, daar bedoel ik het alles-verlossende antwoord van net mee. Strategie betekent in deze context: (loopbaan) testen, vragenlijsten, informatie over jezelf en een analyse hiervan.
Als je alle informatie goed verzamelt en hier de juiste informatie en combinaties uit haalt, krijg jij een antwoord op de vraag welke functie of onderneming goed bij je zou passen.
Maar aan de andere kant staat die veel grotere 80%

Dan 80% mindset

Waarom is die 20%: dat antwoord niet genoeg? Want dan kun je toch gaan solliciteren? Dan weet je het toch? Dat hoor ik je denken.

Dat is om een aantal redenen niet genoeg:

Reden 1:

Als je dat antwoord vanmiddag op een blaadje krijgt, gaat het te snel. En dan werkt een carrièreswitch niet. Een goede dan in ieder geval. Switchen kan altijd. En snel ook. Maar dat pakt vaak niet goed uit.

Als jij duurzaam werkgeluk wilt dan heb je tijd nodig. Dit heeft te maken met het feit dat jij ook moet weten waar dat antwoord vandaan komt. Waarom zou jij die bepaalde functie op dat presenteerblaadje zo goed kunnen?

Dat weet je dan niet. En dat heeft effect op de manier waarop jij die nieuwe baan gaat uitvoeren. Maar jij wilde toch alleen dat antwoord? Ik probeer hier dus aan te geven dat jij eerst jezelf veel beter moet leren kennen.

En jezelf leren kennen duurt even. Zelfs de meest succesvolle mensen, en mensen die al een tijd succesvol zijn in hun werk en daar ook plezier in hebben, blijven zichzelf ontdekken. Je kunt dus nu niet zeggen: oh maar ik ken mezelf al. Nee want als dat zo zou zijn, had je nu niet deze nieuwsbrief gelezen tot hier. Dan had je al actie ondernomen.

Dat is helemaal niet erg, sterker nog, het is heel goed dat jij hiermee bezig bent! En je verdiept, mede door mijn nieuwsbrieven, in de vraag hoe je je werksituatie kunt verbeteren. En jezelf beter wil leren kennen.

Jezelf leren kennen is een proces, en is dus niet afgerond tussen vandaag en morgen. Dat kost eventjes. Je kunt het wel versnellen, door je te laten helpen door een coach. Maar hoe je het ook aanpakt: het gaat over jou. Over je leven.

Een nieuwe outfit gaat twee seizoenen, misschien langer mee. Maar als het gaat om zoiets groots als je gelukkig voelen. Elke dag weer iets kunnen doen, de komende 30 jaar, waar jij plezier en kunde in hebt. Dat gaat niet over één nacht ijs. Daar wil je dan toch ook niet in één nacht ijs maar naar kijken?

Reden 2:

Die 20% strategie is niet voldoende omdat je met enkel de uitkomst van een functie of onderneming die bij jou past, het zelfvertrouwen mist.

Die 80% mindset is hoognodig. Want als jij alleen de functie of onderneming weet, mis jij de redenen waarom dit zo goed bij je past. Er ontbreekt onmisbare informatie over je talenten, je persoonlijkheid, je interesses, je gedrevenheid en nog veel meer!

Met het ontbreken van deze informatie, mis je automatisch ook het zelfvertrouwen wat je hierdoor krijgt.

En met weinig zelfvertrouwen kan ik je vertellen, kun jij die nieuwe toekomstige baan ook niet goed uitvoeren. Je zult je, net als in je huidige baan, nog steeds onzeker voelen. Wel wat minder onzeker (je doet immers iets wat je goed kunt), maar je weet niet waarom jij iets goed kunt.

Kijk, van een frikandel hoef je niet te weten wat er precies in zit. Wat de achtergrondinformatie daarvan is. Het is lekker, en dat is voldoende. Sterker nog, meer wil je waarschijnlijk ook niet weten.

Maar als jij solliciteert op een baan, maar je hebt geen idee hoe je hier bij bent gekomen, zul je onzeker die sollicitatie ingaan. Onzeker zijn over de taken die je uitvoert, en onzeker zijn over wat je bijdrage precies is. En als je die bijdrage wel weet, geloof je het zelf nog niet zo.

En laat dat zelfvertrouwen voor een heel groot gedeelte samenhangen met die 80% juiste mindset.

En die juiste mindset verkrijg je niet door even een testje te maken. Waar je al meteen het antwoord van weet. Nee, die juiste mindset om weer gelukkiger te worden in je werk, heeft te maken met je gedachten.

De story die ik gisteren maakte sluit hier op aan:

Jij bént niet je gedachten.

De reden waarom het nu niet lukt om leuker werk te vinden, zijn voor een groot deel je gedachten. In tegenstelling tot wat je denkt (die functie op een presenteerblaadje).

Je denkt de hele dag door, en je praat jezelf onbewust de hele dag een hoop dingen aan.
Het is lang niet altijd schadelijk (gelukkig niet!), maar als we gaan nadenken over nieuw en ander werk is dat het wel.

Want meteen gaan jou gedachten je tegenhouden:

 • Ik kan dit toch niet
 • Het is risicovol zo’n verandering van baan, beter niet doen!
 • Er is toch niks leuks voor mij
 • En daar moet ik dan nu nog aan beginnen, of mss zelfs studeren?
 • Ik blijf wel waar ik zit
 • Etc

En dit is nog maar een tipje van de sluier. Er is nog zoveel meer wat je tegenhoudt. En er is nog zoveel meer wat jij denkt over jezelf. Want het zijn niet alleen blokkerende gedachten waardoor jij niks anders onderneemt.

Het zijn ook gedachten over jou zelf. Als persoon. Die ervoor zorgen dat jij maar niet weet welk werk je wél wilt gaan doen.

Maar er is een manier om hier heel constructief mee om te gaan. Positief, in het voordeel van jou.

Zoals ik al zei in het begin van de nieuwsbrief: ik dacht dat ik er met een simple uitkomstje wel zou zijn. Maar grote beslissingen en grote veranderingen kosten nu eenmaal tijd. Je leert ook niet van de ene op de andere dag autorijden.

Als je dat ineens van vandaag op morgen zou kunnen (het perfect besturen van die auto), ben je nog steeds een gevaar op de weg de week daarop.
Als jij wél de tijd neemt, leer jij elke week ook weer want van je rij instructeur. Stukje bij beetje leer je regels, het verkeer kennen en hoe jij moet reageren. Elke week maak je progressie en wordt je wijzer van je instructeur en door het verkeer wekelijks mee te maken. Na een aantal maanden ben jij er pas echt klaar voor, en snap jij hoe alles werkt. En waarom jij bepaalde dingen doet en niet moet doen tijdens het rijden.
En zo werkt dat met het vinden van een nieuwe werkrichting voor jou ook.

 • De tijd er voor nemen
 • Weten waaróm
 • De juiste mindset creëren, met je gedachten om kunnen gaan

Dat heb jij allemaal nodig om weer gelukkig te worden in je werk. Ik zie het daar helaas nog veel fout gaan. Te snel willen gaan, denken dat je het allemaal precies wel weet, en denken dat je het wel alleen kunt. Dat is de reden waarom ik de nieuwsbrief nu wijd aan het stuk gedachten en mindset. Omdat deze zo verschrikkelijk belangrijk en bepalend zijn. Want die gedachten bepalen dat je jezelf vastdenkt.

Want ook ik ging hier op mijn smoel. Totdat ik overspannen werd, en inzag dat het echt anders moest. Ik zag in dat ik die mindset niet in mijn eentje kon doorbreken. Want alleen een ander kan die gedachtenstroom doorbreken, als je zelf vastloopt. Denken over jezelf, en je eigen gedachten is namelijk nogal een lastig, als je het zelf niet ziet 😉 .

Ik kreeg daar toen hulp bij van een coach, en daar kom ik nu voor jóu om de hoek kijken. Want ik geef je niet alleen dat antwoord op welke baan of onderneming (die 20%), maar ik ga vooral ook met jou aan de slag met die 80% mindset.

Dat is iets wat ik goed kan.

En ik weet ook waaróm ik het goed kan 😉

Zie jij ook in dat je alleen niet verder komt? Maar ben je wel echt klaar voor die switch?

Wil jij weten wat je goed kunt, en hoe jij daarmee weer plezier kunt hebben in je werk?

Dan is het Groots Werkgeluk Traject precies wat jij nu nodig hebt.

Hoe dan? Ik leg het je uit wat je krijgt, en wat het je brengt:

In 5 sessies van een uur, verspreid over 2 maanden, werken we toe naar het ontdekken van jouw natuurlijke talenten en de vertaalslag van deze talenten naar de praktijk: de arbeidsmarkt of in de vorm van een eigen onderneming.

Daarnaast ben je meer dan een overzicht van talenten, dus ik kijk daarbij naar jou als geheel. Ik ga je helpen bij het implementeren van die talenten in jouw werkende leven. Of dat nou een compleet andere richting wordt, of een klein beetje aanpassen wat al bekend voor je is.

Na afloop weet jij wat je goed kunt, én waar je energie, plezier en voldoening uit haalt. En welk functie(s) het beste daarbij past. En welke stappen jij mag gaan maken. Ook maak je na dit traject zonder twijfel een keuze voor een opleiding/cursus/deeltijd studie mocht dat nodig zijn. Omdat je dan weet waarvoor jij mag gaan om weer plezier en geluk te ervaren in je werk.

Praktisch
-5 sessies van elk 1 uur
-na elke sessie een huiswerkopdracht
– telefonisch coachcontact tussendoor mocht je vastlopen met de opdracht
-Locatie:
1.    Online
2.    In Oosterhout
3.    Een combinatie

De stappen
Stap 1: Wat zijn mijn talenten, waar ben ik goed in?
Stap 2: Wat wil ik?: dromen en verlangens
Stap 3: Wat houdt mij tegen?
Stap 4: Wat zijn mijn mogelijkheden? De vertaalslag van talenten naar de arbeidsmarkt en een eventuele opleiding indien nodig. Of de vertaalslag naar een passende onderneming.
Stap 5: Plan van aanpak om in kleine stapjes jouw werkgeluk te bereiken

Wat heb je na dit traject bereikt?
-duidelijkheid over wat je wilt
-wat je natuurlijke talenten zijn
-welke werk daar het beste bij je past
-of je wilt gaan ondernemen, zo ja, dan weet je waarin jij gaat ondernemen
-een concreet stappenplan hoe je dat werk (bijv. hoe zet je de resultaten van onze coaching in bij solliciteren en op welke vacatures richt ik mij) in kleine stapjes kan bereiken

Ervaringen
Als je benieuwd bent naar ervaringen van anderen, kun je deze hier lezen: https://gelukmeteenzachteg.nl/ervaringen/


Fijne dag!