De gratis beroepskeuzetest geeft je geen antwoord, maar dít wel…

Hi ,

Hopelijk had je een fijne Pasen! Tussen de zon en de sneeuw door (ik bedoel: hoé wisselvallig kun je het hebben?! 😛 )… kwam ik tot het onderwerp van deze nieuwsbrief.

Maar eerst wil ik je alvast kort laten weten dat ik morgenavond 7 april om 19.30 uur weer een online masterclass ‘Wat wil ik nou qua werk?!’ geef. Dus heb je deze vorige keer gemist, of wil je er gewoon graag bij zijn, meld je dan aan via de groene button aan het einde van deze mail:).

Oke, terug naar het wisselvallige weer van vandaag….

Want zo wisselend als het weer is, zo wisselend kan jouw stemming zijn. Want de ene keer denk je: ‘ja! ik weet het, dit ga ik doen!’, en de andere keer twijfel je 10 keer in de rondte en vraag je je af: ‘maar moet ik dit dan wel doen? En vind ik dit dan écht wel leuk??’

Wat jij wel weet is dat je je werk niet meer leuk, en je vraagt jezelf hopeloos af wat je dan wel wilt. Maar er is licht aan het einde van de tunnel: een beroepskeuzetest!

Je Googlet wat en je vindt er een aantal. Vol goede moed vul je ze in, maar een paar uur later beland je in één grote deceptie. Het duizelt je van alle uitslagen. En wat je wilt, daar lijk je nu nog verder van weg te staan dan voordat je hieraan begon. Je weet het nu dus helemaal niet meer! Een illusie armer dus.

Veel mensen die hun baan helemaal zat zijn, en iets anders willen, denken dat een beroepskeuze test de oplossing is voor hun onzekerheden en twijfels. Dat deze testen vertellen wat je mag gaan doen.

Je wilt heel graag antwoord op de vraag ‘Wat wil ik’, en dan hoop je dat een beroepskeuze-/loopbaantest jou leidt naar werk dat wél goed bij je past.

Veel van mijn klanten hebben hier vaak al een hoop tijd en soms ook geld aan besteedt. Of via het UWV verschillende testen gedaan, voordat ze bij mij kwamen.

Een beroepskeuzetest helpt je namelijk niet aan je droombaan-of onderneming. Want het antwoord op “wat wil ik werkelijk?” en ” welk werk past bij mij” zit in jouzelf. Het staat geschreven in je hart. Er bestaat geen test die dat naar boven haalt. Alleen door diepgaand na te denken over jezelf door middel van de juiste open vragen kom je daar bij.

Om de keuze van je toekomstige beroep te laten afhangen van een beroepskeuzetest is niet erg slim. Hierbij 6 redenen:

1.     Een beroepskeuze/loopbaantest onderzoekt niet, maar stelt vragen.

De meeste beroepskeuzeteksten zijn eigenlijk geen echte testen, maar interviews. De test kijkt niet naar of je zorgzaam bent, maar vraagt het jou. Als jij dus een verkeerd beeld hebt van jezelf, krijg je een uitslag die niet overeenkomt met de realiteit. Hiermee kun je de test dus (ook al doe je het onbewust) manipuleren. Bijvoorbeeld wanneer je bepaalde zekerheden wilt behouden of wanneer je een bepaald beroep al in gedachten hebt.

2.     Een beroepskeuzetest is gebaseerd op gemiddelden.

De test heeft een aantal vragen en daarmee gaat hij je in een categorie of menstype plaatsen. Maar je past nooit helemaal in één categorie. De uitslag van zo’n test kan redelijk herkenbaar klinken, maar er zullen ook dingen gezegd worden waarvan je denkt: “is dit wel echt mij, en wat moet ik er mee?”


3.     Een beroepskeuze/loopbaantest is een momentopname.

Als jij tijdens het maken van de test niet zo lekker in je vel zit, net ontslagen bent of kritiek hebt gekregen op je werk vanwege slechte prestaties, maak jij een test heel anders dan wanneer je net een promotie hebt gekregen. De uitslag is dus erg afhankelijk van in welke situatie je op dat moment zit en hoe je je voelt.

4.     Een beroepskeuzetest geeft te weinig informatie.

Een beroepskeuzetest test persoonlijkheid, interesses, competenties etc. Maar om een baan te vinden die echt bij je past heb je veel meer informatie nodig, bijvoorbeeld wanneer werk jou voldoening geeft, onder welke omstandigheden jij het beste tot je recht komt, welke rol het beste bij je past, enz


5.     Een beroepskeuzetest doet niks met jouw gedachten

Een beroepskeuzetest test persoonlijkheid, interesses, competenties etc. Maar om een baan te vinden die echt bij je past heb je ook gedachtenpatronen te doorbreken. Sterker nog, 80% is mindset/gedachten die in de weg staan, en 20% is informatie uit testen. Dat kan ik met zekerheid, én uit ervaring zeggen.
Een test kan jouw gedachten niet doorgronden en jou uiteindelijk helpen de ‘goede kant op te denken’, zodat je bij die ene leuke baan of onderneming uit komt. Dat is bijvoorbeeld ook de grote reden waarom loopbaantesten in mijn traject wél werken, omdat A. ze zijn van een betere kwaliteit dan gratis testen B. en dus vooral: ik zelf ben degene die iets ‘doet’ met jouw gedachten. Waardoor je weer op het ‘rechte werkpad’ komt.


6.     De kwaliteit van de testen laat regelmatig te wensen over. Dit geldt namelijk voor de gratis testen. Maar zelfs betaalde testen zijn regelmatig hun geld niet waard als je ze alleen/ in je eentje maakt.

Wees dus slim en neem de testen met een korreltje zout. Een beroepskeuzetest kan je op ideeën brengen en suggesties geven, maar dan houdt het op. Meestal zijn ze zonde van je tijd en zonde van je geld als je ze alleen gaat invullen en vurig hoopt op dat verlossende antwoord. Want dat zal uitblijven.


Maar hoe weet ik dan wel wat ik wil?

Jij kent jezelf beter dan welke test dan ook. Het geeft je veel meer inzichten als jij die informatie dus uit jezelf haalt. Je kunt jezelf vragen stellen als” wanneer was ik voor het laatst echt gelukkig?”, ” wat wil ik bereiken in mijn leven?” en ” wat zou ik doen als ik zoveel geld had dat ik niet meer hoefde te werken?”

Je denkt misschien dat een test je antwoorden geeft die je anders niet zou weten. Maar serieus waar, jij weet alle antwoorden al, je hoeft ze alleen maar naar boven te halen.

Vind je dat lastig? Dat is niet gek, want velen lopen hier op vast. Het is ook helemaal niet erg om daar wat extra hulp bij te krijgen. Sterker nog, dat is juist slim.

Meteen een bruggetje naar mijn online masterclass 😉 want ik kan je helpen hierin de eerste stappen te zetten.
Morgenavond 7 april om 19.30 uur verzorg ik namelijk een gratis online masterclass met als thema ‘Wat wil ik nou qua werk?!’.

Hierin leer je:

  • de meest gemaakte fouten bij het zoeken naar ander werk.
  • hoe je deze ontwijkt en welke manieren wél werken om een goede carriereswitch te maken.
  • waar een baan of onderneming voor minimaal 80% uit moet bestaan
  • waarom jij die ene leuke baan die voldoening geeft nog niet gevonden heb.
  • hoe je van die constante twijfel en onzekerheid af komt
  • tot slot vertel ik je ook mijn gemaakte fouten, zodat jij die niet hoeft te maken en er van kunt leren!
  • en meer 😉
  • de mogelijkheid om mij vragen te stellen


Wil jij niet meer gaan zitten niksen en chagerijnen vanwege je huidige werk? Dat je hoogstwaarschijnlijk ook nog eens zonder die leuke collega’s volledig thuis uit moet voeren?

Maar wil jij nu écht een keer inzicht krijgen in welk werk het allerbeste bij jou past, om dit jaar te kunnen gaan werken in die ene leuke baan of te starten voor jezelf?

Maak dan nu deze thuiszit-weken tijd voor jezelf. Volg mij op Instagram, waar je overladen wordt met tips over weer gelukkig worden in je werk, en over het ontdekken van je talenten. En natuurlijk een kijkje in mijn leven achter de schermen 😉 .