Zo, we hebben de sneeuw weer gehad. En de zon. En hagel, en regen. En ik vind concluderend de zon toch het fijnst 😛 Dan krijg ik ook gelijk meer energie. En over dat laatste wil ik je vandaag wat vertellen. Want grote kans dat jij energie mist.
Als je baan energie gaat kosten elke dag… dan gaat er iets mis. En misschien speel je al met de gedachten op ontslag te nemen.
Als je er zelfs stress van ondervindt, is ontslag een heeeeel verleidelijke optie.
Ik ga je alleen niet in deze nieuwsbrief vertellen: neem ontslag.
Luister wél goed naar jezelf, en je eigen lichaam.
Als jij echt aan alle kanten voelt dat er meer in je zit en dat je elke dag energie lekt, moet er wel iets veranderen.
Ik zie in mijn praktijk bij klanten dat alleen al denken aan, en werken aan iets nieuws, energie gééft.
En je kunt je energielek aanvullen met ontspannen, wandelen, tijd met je dierbaren doorbrengen of gewoon ‘leuke’ dingen doen waar jij blij van wordt.
Maar op een gegeven moment, dicht dat het (energie)lek niet meer wat jij van je werk meeneemt naar thuis.
En dan is ontslag nemen niet meteen de enige oplossing.
Er leiden meerdere wegen naar Rome om je energie weer omhoog te krijgen. In deze nieuwsbrief ga ik 4 wegen benoemen
1. Minder werken
Dit is meteen een tricky optie. Want ja: minder werken betekent letterlijk minder uren op de plek die jou zoveel energie kost. Je besteedt minder uur aan het werk wat jij eigenlijk niet meer wilt doen.
Deze optie is tricky omdat je nog steeds een aantal uur per week aan die baan besteedt.
En zelfs al ga je een hoop minder uren werken, zelfs die 3 uur per week kan je nog bakken met energie kosten. Het is immers een baan die niet bij jou als persoon past. En ook opzien tegen die 3 uur, en bijkomen van die 3 uur werken kan je nog flink wat energie kosten. Hiermee wil ik gelijk even wat kwijt aan je dat gerelateerd is aan die paar uur week. En hoe dat dan zit met werk oppakken nadat je er even uit bent geweest, door bijv. stress of burn-outklachten:
Want ik heb re-integreren na een burn-out/overspannen stress klachten nooit echt begrepen. Je werkt in een bepaalde functie, je raakt in een burn-out of overspannen en dan mag je thuis blijven van je werk. Je hebt rust nodig. Je moet bijkomen en aansterken. Want je bent ziek.
Werkgevers, en eigenlijk de hele maatschappij, zijn er zo op gebouwd dat wanneer jij weer ‘beter’ bent, je dan weer terug moet naar die bepaalde functie. Want je bent weer opgeknapt, en dus kun jij weer functioneren. Dat begint dan met 1 uur per week, opbouwend naar steeds een beetje meer. Totdat je weer op je oude aantal uren zit.
Iedereen weer blij want je ‘doet het weer’ en die functie is weer mooi bemand. Maar iedereen is blij (de bedrijfsarts, je leidinggevende, je collega’s, je klanten/clienten etc).
BEHALVE JIJ.
Want waarom ik re-integreren nooit zo begrepen heb is om het feit: waarom zou je teruggaan naar een baan waar je al niet op je plek zit, die er (grote kans) voor heeft gezorgd dat je die fysieke klachten kreeg??
Een burn-out is vaak een combinatie. Dus het is niet alleen je baan, maar vaak komt er ook iets van jouw privé situatie, en iets van jouw persoonlijkheid bij kijken, die er mede voor gezorgd hebben dat jij onderuit ging.
Maar waarom re-integeren? Waarom teruggaan naar een baan die jou juíst die stress gaf? JE krijgt namelijk niet alleen stress van het aantal uren dat jij werkt in die functie. Ook, en vooral, de inhoud van een functie kunnen jou fysieke klachten opleveren. Als jij maar lang genoeg werk doet dat niet past bij jou als persoon, gaat je lichaam daar uiteindelijk ook tegen in protest.
Je kunt jezelf nog zo overtuigend vertellen dat je deze baan ‘nog wel even blijft doen’, omdat je dan na de bruiloft, na dát ene project, na die verbouwing, nadat de kinderen ouder zijn, wél gaat switchen.
Maar deze rationele keuze die jij met je hoofd maakt, druist dwars tegen jouw hart in. Tegen wat je écht wilt. En dat zorgt voor klachten. Psychosomatische klachten.
Klachten in je lijf (somatisch), die voortkomen uit problemen in je geest/mind/gedachten (psyche).
Om deze af te sluiten: minderen in uren werken, zorgt in ieder geval voor meer tijd voor jezelf. En dus ook meer mogelijkheid om tot rust te komen. Waardoor je je energie weer kunt aanvullen. MAar de meest ideale oplossing is het niet voor de lange termijn.
2. Een andere (tijdelijke) baan die je minder stress geeft
Als je huidige baan je zoveel energie kost, is dus het meest logisch om een andere baan te vinden die wél energie geeft (dúh denk je nu).
En dat kan door uit te gaan zoeken wat écht bij je past. Wat je tot aan je pensioen nog met plezier en voldoening gaat doen.
Je hoeft echter die ene fantastisch passende baan of onderneming echter niet meteen morgen of volgende week al te vinden. Daar mag je de tijd voor nemen. Sterker nog, daar moét je de tijd voor nemen als je echt antwoorden wilt.
En in die tussentijd van die zoektocht kun je dus óók al switchen. Hier zijn we niet zo bekend mee. Want we denken al snel ‘oh als ik dan nu mijn baan opzeg, wil ik volgende week wel die ene perfecte baan!’.
Maar wat nou als ik je vertel dat er nog genoeg tijdelijke andere banen zijn voor jou die ook al beter bij je passen dan je huidige baan?
Zo’n baan die je best een paar maanden of een jaartje kunt doen, omdat je weet dat het tijdelijk is. En vooral omdat die baan al dichterbij jouw talenten en persoonlijkheid ligt dan je huidige baan.
Als je namelijk weet dat iets maar tijdelijk is, is de keuze niet zo eng en groot om daarvoor te gaan. Wetende dat je ondertussen met minder stress je zoektocht naar die baan die écht bij je past kunt voortzetten.
Minder verdienen is ook niet erg op die manier, omdat je weet dat je aan het investeren bent in jezelf. 😉
Voorbeeldje uit eigen hand: ik had het 4 jaar geleden op mijn kantoorbaan, 40 uur achter een pc, niet meer naar mijn zin (oke, zacht uitgedrukt 😛 ). Ik ben een doener, een sociaal mens en ik wilde vooral resultaat zien. Zien dat ik iets had bijgedragen. En een ander helpen. Dat kon niet in die marketingbaan op kantoor. Dus besloot ik 20 uur te gaan werken op kantoor ipv. 40.
En de rest van het geld dat ik nodig had, vulde ik aan met 1 dag in de week schoonmaken bij een gezin thuis. Dat paste beter bij mij en ik vond het ook daadwerkelijker leuker dan mijn kantoorwerk. Ik hielp die moeder nl. met een vies huis. Ik deed een kletspraatje met haar elke donderdag en maakte echt contact met iemand (de sociale kant).
En schoonmaken is met een resultaat. Ik zag letterlijk wat ik bereikt had na 5 uur poetsen (een schoon en opgeruimd huis). Plus ik hoefde niet meer 40 uur op een bureaustoel te zitten, maar was lekker ‘bezig’. Wilde ik dit altijd blijven doen? Nee alstjeblieft niet! Maar ik heb het een jaar met plezier gedaan, omdat ik weet wat mijn doel was. Die ene onderneming waarin ik écht deed waar ik goed in ben en waar ik blij van wordt. Dát wat ik dus nu doe.
Schoonmaken is niet de enige optie, maar wéét dat je niet helemaal vastzit in je huidige functie.
3. Werken aan jezelf, persoonlijke ontwikkeling
Yoga, mediteren, boeken over persoonlijke ontwikkeling lezen, dichter bij jezelf komen, meer ontspannen. Het zijn allemaal activiteiten waardoor je groeit als persoon in positieve zin. Meer te weten komen over jezelf, bepaalde patronen of angsten ontdekken, hiermee leren omgaan, het geeft je allemaal méér energie. Focus op jezelf klinkt heel egoïstisch, maar uiteindelijk worden zowel jij als je naasten er beter van. Want als jij in balans bent, weet wat je wilt, je grenzen kunt aangeven en gewoon gelukkig in het leven staat, profiteren anderen om jou ook van 😉 .
4. Uitzoeken voor de langere termijn wat wél bij je past
Deze laatste is de grootste en ook meest effectieve oplossing voor jouw huidige energielek. Deze dicht het lek compleet. In tegenstelling tot de drie tips hierboven. Die werken lang niet zo goed als deze laatste tip.
Als jij namelijk weet wat je wilt, wat je kunt, waar je goed in bent, en waar jij lol in hebt, geeft dat bakken met energie. Je komt dan niet thuis met een energietekort, maar je bent juíst opgeladen na een fijne werkdag.
Fysiek kan je natuurlijk soms eens moe zijn van een baan, maar dat is helemaal niet erg. ‘Moe maar voldaan’ past hier mooi bij. Want mentaal en emotioneel is je batterij helemaal opgeladen. Je ervaart een nieuwe soort energie waardoor jij niet moe en futloos je werkdag afsluit, maar lekker opgeladen door wat je die dag allemaal hebt kunnen doen.
Ze geven je allemaal weer wat meer energie terug. En vooral de laatste optie, zie ik bij vrouwen in mijn praktijk, leven er weer helemaal van op. Het geeft ze zelfs veel positieve energie! ☀
️
Het is dus het investeren in jezelf waard. Want zeg nou eerlijk: ga jij de komende 30 jaar nog een beetje aanmodderen en ‘nog wel even kijken’ , voordat je op je pensioenleeftijd pas écht gaat doen wat je altijd al hebt willen doen?
Nou, ik in ieder geval niet. En natuurlijk jij ook niet. Het zijn echter wel keuzes die je gaandeweg in je leven mag gaan maken. Want 30 jaar lijkt lang, maar je vliegt zo een paar jaar verder in de waan van de dag.
Je partner gaat die keuze namelijk nooit voor je maken. Het zal altijd jóuw leven zijn. En dus zijn dit ook keuzes die jíj moet maken. Hoe lief die ander ook voor je is.
En is dat ook niet wat je NU wilt? Meer energie. Naast die leukere baan, waar je dan ook naar op zoek gaat?
Wil jij ook niet tot je pensioen gaan wachten totdat de oplossing voor je werk een keer voorbijgevlogen komt? Maar wil jij het nu voor eens en altijd eens écht goed aanpakken?
Dan gaat de zoektocht naar je talenten samen met mij je hierbij helpen.
Zie jij ook in dat je alleen niet verder komt? Maar ben je wel echt klaar voor die switch?
Wil jij weten wat je goed kunt, en hoe jij daarmee weer plezier kunt hebben in je werk?
Want even over jouw situatie.. je herkent vast het volgende: we hebben een probleem waar we vanaf willen. We doen wat inspiratie op om er vanaf te komen. Op een gegeven moment weten we eigenlijk precies wat we moeten doen om het probleem op te lossen, maar het daadwerkelijk nemen van die stap is eng.
Daarom is coaching ook zo waardevol. Soms vind je de antwoorden op bepaalde vragen namelijk niet alleen. Soms heb je net even die stok achter de deur nodig om daadwerkelijk actie te nemen.
Dan is het Groots Werkgeluk Traject precies wat jij nu nodig hebt.
Hoe dan? Ik leg het je uit wat je krijgt, en wat het je brengt:
In 5 sessies van een uur, verspreid over 2 maanden, werken we toe naar het ontdekken van jouw natuurlijke talenten en de vertaalslag van deze talenten naar de praktijk: de arbeidsmarkt of in de vorm van een eigen onderneming.
Daarnaast ben je meer dan een overzicht van talenten, dus ik kijk daarbij naar jou als geheel. Ik ga je helpen bij het implementeren van die talenten in jouw werkende leven. Of dat nou een compleet andere richting wordt, of een klein beetje aanpassen wat al bekend voor je is.
Na afloop weet jij wat je goed kunt, én waar je energie, plezier en voldoening uit haalt. En welk functie(s) het beste daarbij past. En welke stappen jij mag gaan maken. Ook maak je na dit traject zonder twijfel een keuze voor een opleiding/cursus/deeltijd studie mocht dat nodig zijn. Omdat je dan weet waarvoor jij mag gaan om weer plezier en geluk te ervaren in je werk.
Praktisch
-5 sessies van 45 min.
-na elke sessie een huiswerkopdracht
– telefonisch coachcontact tussendoor mocht je vastlopen met de opdracht
-Locatie:
1. Online
2. In Oosterhout
3. Een combinatie
De stappen
Stap 1: Wat zijn mijn talenten, waar ben ik goed in?
Stap 2: Wat wil ik?: dromen en verlangens
Stap 3: Wat houdt mij tegen?
Stap 4: Wat zijn mijn mogelijkheden? De vertaalslag van talenten naar de arbeidsmarkt en een eventuele opleiding indien nodig. Of de vertaalslag naar een passende onderneming.
Stap 5: Plan van aanpak om in kleine stapjes jouw werkgeluk te bereiken
Wat heb je na dit traject bereikt?
-duidelijkheid over wat je wilt
-wat je natuurlijke talenten zijn
-welke werk daar het beste bij je past
-of je wilt gaan ondernemen, zo ja, dan weet je waarin jij gaat ondernemen
-een concreet stappenplan hoe je dat werk (bijv. hoe zet je de resultaten van onze coaching in bij solliciteren en op welke vacatures richt ik mij) in kleine stapjes kan bereiken
Ervaringen
Als je benieuwd bent naar ervaringen van anderen, kun je deze hier lezen: https://gelukmeteenzachteg.nl/ervaringen/. Meer info over het trajet vindt je hier.