Ben jij al gestopt met solliciteren?

Deze nieuwsbrief schreef ik gisteren al voor jou. Vandaag is mijn weg naar certificering van Talentcoach gestart. Officieel erkend worden als coach, is een van mijn doelen voor dit jaar. Dat betekent 3 dagen non-stop Zoomen om de komende drie dagen om overspoelt te worden met nog meer kennis van Talenten. En volgende week weer.

Hoewel ik al langer bekend ben met deze methode en deze al geruime tijd succesvol inzet, wil ik beter worden en nog meer leren. Zie mijn talent Maximalisering, waar ik het vorige week in de nieuwsbrief over had ?. En daarbij sluit ook Leergierigheid, die hoog in mijn talentenpakket staat, aan.

Zondagmiddag dus. Ik werk alvast een beetje vooruit zodat ik dat ondervang voor de komende dagen. Ik lees wat berichten van aanvragen voor Brabantse Kwartierkes en iets valt mij op. Ik wil dit met jullie delen, omdat dit waardevolle kennis voor jou is, op dit moment.

Ik lees of hoor regelmatig:

A.     Jij schrijft ‘Stop met solliciteren’. Hoe kom ik dan terecht bij een nieuwe baan?
En:
B.     “Hoe maak ik kans zonder ervaring of diploma, waar moet ik beginnen?”

Laten we met A beginnen.

Ik begrijp deze zin. Want inderdaad: om ergens binnen te komen, moet je solliciteren. En als je stopt met solliciteren, wordt je ook niet meer uitgenodigd op gesprek voor een nieuwe baan.
In mijn E-book en toelichtende mailtjes daarbij schrijf ik inderdaad ‘Stop met solliciteren’. Daarbij schrijf ik ook het volgende: als je nu, op dit moment, sollicitatiebrieven blijft versturen (en dus niet stopt met solliciteren), op basis waarvan heb jij dan de keuze gemaakt om precies op díe vacature te solliciteren?

Wat was voor jou de reden dat je dacht: yes, deze baan lijkt me echt véél leuker, passender, uitdagender, fijner (voeg hier elk positief woord in waar jij op dit moment naar zoekt in een nieuwe baan)?

Kun jij PRECIES vertellen waarom? Waarom denk je dat deze vacature zo naadloos bij jou aansluit, dat je wel moét solliciteren. Waarom denk je dat deze baan je weer energie gaat geven, en waardoor je weer met plezier naar je werk gaat? En dat dit een blijvertje is, waar je niet na een paar maanden al gillend weg wilt rennen?

Grote kans dat je hier geen waterdicht antwoord op kunt geven.

En dat is de reden dat ik zeg: Stop met solliciteren.

Want zonder een fatsoenlijke rigide fundament waarop jij je keuzes baseert voor het schrijven van die sollicitatiebrief, maak je geheid dezelfde keuzes als in het verleden. En die hebben je tot nu toe nog niet op een plek gebracht waar je het naar je zin hebt. Of wel? Precies.

Dus je moet niet VOOR ALTIJD stoppen met solliciteren. Maar de beste weg om leuker werk te vinden, is om het solliciteren even op on-hold te zetten. En dat je in plaats daarvan tijd besteedt aan:

  • Uit gaat zoeken wat je wél wilt
  • Uit gaat zoeken wat je leuk vindt en goed kunt
  • Wie jij eigenlijk bent
  • En welke baan daar bij past

Alle moment dat jij wilt reageren op een vacature tekst, maar nog geen uitgebreid en waterdicht antwoord hebt op bovenstaande vragen, moet je (tijdelijk) gaan stoppen met solliciteren.

Die antwoorden op bovenstaande vragen vragen niet alleen uitgebreid en waterdicht te zijn, maar vooral moet jij het gevoel van 200% zekerheid hebben dat deze antwoorden kloppen. Dat je echt zeker weet. Tot die tijd: stop met hoop-solliciteren.

Snap je wat ik bedoel? Ik wil jou helemaal niet afhouden van een leukere baan. Want ik voel met je mee, ik wéét dat je je huidige baan niks vindt. Maar geloof me, met de allerbeste intenties schrijf ik dit, omdat ik na het zelf heb ervaren. Ik stopte toendertijd niet met solliciteren. Ik dacht gewoon: dit is niks: en doorrrr. En daardoor johopte ik van de ene stomme baan naar de anderen. En telkens dacht ik: ja DIT is het! En na een paar maanden dacht ik alweer: kut, waarom ga ik nu alweer ongelukkig naar mijn werk??

Dus vandaar dat ik nu zeg: even op de handrem. Om daarna juist met een tempo waar je u tegen zegt, en waar Max verstappen van schrikt, het gas in kan trappen, en kan gaan knallen in naar en ín een baan die wél bij je past.

Oke de volgende:

B. “Hoe maak ik kans zonder ervaring of diploma, waar moet ik beginnen?”

Bij deze snap ik de verwarring. Ik geef aan dat jouw talentenpakket je verassende inzichten gaat geven. Waardoor je erachter komt dat je in bepaalde functies ineens heel erg goed blijkt te zijn, als je daarin gaat werken en ervaring gaat opbouwen.

Hoe vaker je namelijk een talent dat je van nature bezit inzet, hoe beter je er in wordt. Een talent wordt uiteindelijk een ‘Strenght’, een kracht dus. Waardoor je in korte tijd, heel goed wordt in je werk en daarin veel voldoening en plezier ervaart.

Dat betekent dat je zelfverzekerd kunt gaan switchen naar functies die je zelf nog nooit eerder bedacht had, maar wel goed blijken te passen. Vaak onderschatten we ook onze ervaring, en hoe we hier, ook in een andere functie toch baat van kunnen hebben.

Ik ben echter geen tovenares. En jouw talentenpakket ook niet. Hoe mooi dit inzicht ook is, soms zul je moeten bijleren.

1.       Puur omdat een werkgever om papieren vraagt.
Maar het kan ook zijn dat je al die tijd zo ver van jou talentenpakket af hebt gewerkt, dat het werk dat wél goed bij jou past, iets compleet anders is. En om daarin goed te worden, zul je je moeten verdiepen in dat vakgebied.

Of
2. Doordat een werkgever jou daarin de kans geeft.

Je maakt namelijk meer kans op een baan als jij precíes kunt aangeven waarom jij zo super super goed deze functie uit kunt voeren.

Jij kunt jezelf helemaal ontleden tegenover een werkgever, bij élk aspect van die baan en dat bedrijf kun jij uitleggen, waarom jij hier zo geschikt voor bent. En dat is wat jij nu namelijk nog niet kunt. Je solliciteert maar wat in de rondte. Dat voelt een werkgever ook. Dat jij niet helemaal gecommiteerd bent. (omdat dit voor jou brief nummer zoveel is met het betere knip en plak werk vanuit andere brieven).

Als jij dat wél bent (gecommiteerd en zeker van je zaak), maak je dus meer kans. En ziet hij ook in waarom jij een kans verdient, ook zonder 4-jarige hbo diploma. Wel even mezelf indekken: want ik ben de arbeidsmarkt niet. Ik ben die werkgever niet. Dus houdt in je oren geknoopt, dat je dus niet zomaar zonder diploma op elke vacature ervan uit moet gaan dat je wordt uitgenodigd, omdat je weet dat jij zo goed bij die vacature past.

Ook al heb je nog zo’n 200 procent zekerheid dat je bij deze vacature past, een werkgever kan altijd vragen om bepaalde papieren. En sóms is dat inderdaad een 4-jarige opleiding. Maar laat dit niet mijn hoofdboodschap zijn, de hoofdmoot waardoor je je nu laat afschrikken.

Hiermee kom ik op een antwoord tot punt B.

“Hoe maak ik kans zonder ervaring of diploma, waar moet ik beginnen?”

Het antwoord heb je al hierboven enigszins kunnen lezen. Maar het komt er op neer dat je kennis van jezelf, je talenten, en uiteindelijk ook kennis van de functies die supergoed bij jou passen, geen garantie zijn voor het krijgen van die ene baan ZONDER enige vorm van studie of cursus.

Dat jij de week er op al uit wordt genodigd en aan wordt genomen zonder papieren. Bij de uitkomst van een eigen onderneming, waarin precies doet waar jij goed in bent, is dat natuurlijk anders.

Maaarrrr….ik zie wel dat dames die ik coach soms maar kleine aanpassingen hoeven te doen om gelukkig te worden in hun werk. En daardoor geen compleet nieuwe studie nodig hebben.

Maar soms ook wel. In deeltijd bijvoorbeeld. Of een cursus. Of een andere vorm van bijleren en/of ergens een diploma of certificering behalen.

Daarbij kom ik ook meteen op mijn allerleukste klant. Want ik coach niet iedereen. Ik coach ook alleen de ambitieuze dames die gemotiveerd zijn. Bereid zijn om (eventueel!) zich te laten omscholen. Bereid zeg ik, want het is niet altijd nodig. Maar ik werk ook alleen met dames die er echt voor willen gaan. En geen quick fix zoeken.

Want dit zijn de vrouwen die uiteindelijk succes boeken, en een functie of onderneming vinden waar ze met plezier aan werken. Want gelukkig worden in je werk, is geen quick fix. Ik help je daar gigantische stappen in vooruit. Maar je zult je altijd blijven ontwikkelen, en je zult soms vaker in je leven weer eens een helpende hand nodig hebben of bij moeten sturen.

Maar zolang jij maar wilt, en bereid bent te investeren in jezelf, komt het goed. Dat kan ik je wel garanderen ? .

Maar voor niets gaat de zon op zeggen ze soms wel eens.

En dat geldt voor mij vandaag ook. Op het moment dat jij dit leest, ben ik intensief bezig met het uitdiepen van mijn talentenkennis. Om jou straks nog meer waarde te kunnen leveren in je zoektocht. Ik wil de beste worden. En dat vergt tijd, energie, en geld.

Maar vooral en nog veel meer wil ik andere vrouwen hiermee vooruit helpen. Omdat wij zoveel meer kunnen, maar het er soms niet uitkomt. En daarbij wil ik jou zo graag helpen, omdat ik weet dat het in je zit ! ?

Ik was het ook kwijt. Maar ik heb het er uit weten te halen. En dat is voor iedereen mogelijk!

Maar nu over jouw situatie.. je herkent vast het volgende: we hebben een probleem waar we vanaf willen. We doen wat inspiratie op om er vanaf te komen. Op een gegeven moment weten we eigenlijk precies wat we moeten doen om het probleem op te lossen, maar het daadwerkelijk nemen van die stap is eng.

Daarom is coaching ook zo waardevol. Soms vind je de antwoorden op bepaalde vragen namelijk niet alleen. Soms heb je net even die stok achter de deur nodig om daadwerkelijk actie te nemen.

Daarom heb ik het Groots Werkgeluk Traject ontwikkeld.

In dit traject sta ik 2,5 maand aan jouw zijde en help ik je om een antwoord te vinden op de vraag: Wat wil ik nou echt? Waar word ik nou echt gelukkig van? Wat past bij mij? Wat is haalbaar voor mij? En ik help je om die negatieve stemmen in je hoofd te doorbreken en actie te nemen.

Het traject bestaat uit 5 coachingssessies van een uur. Bij elke sessie krijg je opdrachten mee. En die bespreken we tijdens de volgende sessie. Aan de hand van het bespreken van de resultaten van deze opdrachten komen we uiteindelijk bij werk dat écht bij jou past. Dit doen we in 5 stappen. Maar iedereen is uniek in zijn te bewandelen pad, dus de volgorde en invulling staat niet al helemaal vast, als een andere volgorde beter bij je werkt. Ik kijk echt naar jouw situatie.

Dit zijn de 5 stappen:

Stap 1: Wat zijn mijn talenten?
Stap 2: Wat wil ik?: dromen en verlangens
Stap 3: Wat houdt mij tegen?
Stap 4: Wat zijn mijn mogelijkheden?
Stap 5: Plan van aanpak om in kleine stapjes jouw werkgeluk te bereiken

Wat heb je na dit traject bereikt?

-duidelijkheid over wat je wilt
-wat je natuurlijke talenten zijn
-welke werk daar het beste bij je past
-of je wilt gaan ondernemen, zo ja, dan weet je waarin jij gaat ondernemen
-een concreet stappenplan hoe je dat werk (bijv. hoe zet je de resultaten van onze coaching in bij solliciteren) in kleine stapjes kan bereiken

De investering voor dit traject is: 650,- euro incl. btw.

Voel jij dat dit iets voor jou is? Reageer dan op deze mail met “JA-Groots Werkgeluk traject” en dan plannen we een vrijblijvende match call in. Dit is GEEN sales call. In deze call denk ik met je mee of dit een goede stap voor jou zou zijn en kijken we of er een wederzijdse klik is.

Ik hoor het graag van je.

Fijne week weer!

Groetjes,
Sylvia