Blijf niet in je #*$&% comfortonze!

Deze blog gaat over enge dingen doen. Iets wat je eigenlijk niet durft, oncomfortabel vindt, en liever uit de weg gaat. Dit onderwerp komt bij me op, omdat ik er de laatste maanden veel mee bezig ben. Daarvoor ook al, maar met mijn parttime baan ontslag en de start van mijn fulltime ondernemerschap stap ik helemaal uit de comfortzone

Want een dikke carriereswitch maken van een marketingkantoorbaan naar zelfstandig ondernemer in de rol van coach vergt namelijk veel nieuwe enge dingen doen.

Heel-veel.

Ik ben voor mijn gevoel in die transitie de afgelopen jaren door heel veel dingen aan het heenbeuken. Door de angst bedoel ik. Het is namelijk niet zo dat ik het niet wil: juist wel! Maar daarvoor moet ik veel kopje onder, en gaan. En de dingen waar ik zweethanden en een bonkend hart van krijg, tóch doe (zoals mijn allereerste intake gesprek met een coachklant 2 jaar geleden, omg wat wilde ik dat zo hard níet doen!).

Maar sinds ik uit mijn comfortzone ben gestapt (want dat is eigenlijk wat ik schrijf in deze inleiding), gaat mijn leven alleen maar opwaarts. Leuker, mooier, fijner en met veel meer voldoening.

Want als ik was blijven zitten in mijn comfortzone (die marketingbaan) was ik er met de dag ongelukkiger op geworden. Sterker, dat proces was al flink gaande. En daarom schrijf ik dit nu ook aan jou:

Want dood en doodzonde vind ik het. Vrouwen die in een baan zitten die haar allang geen uitdaging, plezier en voldoening geeft, maar die wel lekker comfortabel, veilig en vertrouwd voelt. Het betaalt de hypotheek,  zorgt voor een lekkere dikke vakantieportemonee, of het is gewoon werk dat je snapt. Werk dat je kent, en dus niet eng is. En waardoor je van niks eigenlijk echt bang meer hoeft te zijn.

Kom maar op: dit riedeltje heb je vaker gedaan.

Maar het is vaak  super dodelijk voor plezier en uitdaging in je werk.

Je wéét misschien zelfs wel dat het eens beter zou zijn om iets anders te gaan zoeken.

  • Iets dat meer uitdaagt,
  • Iets dat een beetje spannend is
  • Iets nieuws
  • Iets wat je niet kent, maar wel keivet lijkt om te doen

Maar toch doen we niks. En blijf je in die comfortzone hangen.

Ik zeg comfortzone: maar eigenlijk is het een verkapte vorm van ‘ik maak beslissingen vanuit angst’.
Want je neemt bewust de beslissing: ‘ik blijf zitten waar ik zit, en ik ga niet mijn comfortzone uit want dat is eng en onvoorspelbaar’. Niks doen is ook een beslissing. Een beslissing om niet te willen veranderen.

Maar als je naar je angst luistert, maak je meestal verkeerde beslissingen. Angst is een slechte raadgever. Je groeit niet, je wordt geremd. Terwijl je juist vooruit wilt. Om jezelf te ontwikkelen, te ontplooien en gebruik te maken van je talenten.

Wil jij verder komen in je leven? Dan moet je je angsten overwinnen.

Maar kan dat wel?

Je kunt zweterige handen door spanning niet voorkomen. Net als rode wangen bij een prestentatie. Het is lastig om zoiets dingen te stoppen. Vechten tegen je angst(symptomen) werkt averechts.
Maar net zoals andere emoties is angst stapelbaar. Negeer je je angst als raadgever te lang? Of de signalen die je van je lichaam krijgt? Dan wordt de stapel alleen maar groter.

Toch is het voelen van je angsten belangrijk voor je persoonlijke ontwikkeling. Door angst weet je wat je spannend vindt en wat niet. Daardoor leer je waar jouw persoonlijke uitdagingen liggen.

Ren dus niet weg voor je angst, maar geef er een beetje aandacht aan. Denk maar aan een koude zee. Eerst durf je er niet in te gaan, maar dan zal je ook nooit weten hoe verfrissend het voelt. Ren je er snel in, en er snel weer uit? Dan ben je inderdaad in de zee geweest, maar je hebt er niet echt van kunnen genieten.

Steek je eerst je tenen, dan je enkels en je knieën in het water… Laat je langzaam je hele lichaam zakken… Dan wen je stapje voor stapje aan het koude water. De kou lijkt te verdwijnen omdat je lichaam er langzaam aan went. Na een tijdje zwem je lekker rond en na afloop voel je jezelf heerlijk fris.

Daar was je nooit achter gekomen als je in het begin niet zo moedig was geweest.

Dus, wees moedig en ga uit je comfortzone. Voor je het weet, voel jij je als een vis in het water!
En van dat soort vrouwen houd ik dan weer! Die het lef tonen, en tóch duiken. Over water en zwemmen gesproken ? Superknap als je niet durft, maar toch vertrouwt op de weg vooruit, de énige juiste weg is als je verbetering wilt.

Durf jij te springen? Uit je comfortzone te stappen? En mocht jij voelen dat coaching je verder gaat helpen in jouw loopbaan? Dat je het (even serieus) alleen echt niet uitgedokterd krijgt? Weet je stiekem dat dat nu het enige is wat je écht gaat helpen?

Dan pas jij waarschijnlijk perfect in mijn Groots Werkgeluk Traject, waarin ik je help om helder te krijgen waar jij ontzettend goed in bent, waar je energie uit haalt, wat je wilt, wat je leuk vindt en welke werk daarbij past. Je hoeft niet alleen van de duikplank, want ik neem je bij de hand 🙂

Voel jij dat dit iets voor jou is? Stuur mij dan een mailtje naar info@gelukmeteenzachteg.nl met “JA- Groots werkgeluk traject” als ondewerp en dan plannen we een vrijblijvende match call in. Dit is GEEN sales call. In deze call denk ik met je mee of dit een goede stap voor jou zou zijn en kijken we of er een wederzijdse klik is.

Geniet van je week!

Groetjes,
Sylvia