Doe jij al: ’s avonds een talent, ’s ochtends een talent?

Doe jij al: ’s avonds een talent, ’s ochtends een talent?

We zijn scholier, kiezen een studie, studeren af en vinden een baan. Er zijn een aantal belangrijke momenten waarin je keuzes maakt die deze levensloop beïnvloeden. Havo of vwo? Als je kon kiezen dan. Een bepaalde studiekeuze maken. En tot slot, solliciteren voor een specifieke baan die jij in een vacaturebank of via iemand gevonden hebt.

Hoe wij keuzes maken en waarom dit lang niet altijd werkt

Er werd bij het maken van deze keuzes altijd, of vanuit school of vanuit jezelf, uitgegaan van cijfers, rapportresultaten, een diploma of dingen die je in cursussen geleerd hebt. Dat laatste is dan bijvoorbeeld het leren werken met een bepaald systeem.

Maar bij het kiezen van een studie, baan of andere werkinvulling slaan we hierbij het belangrijkste over: de mens zelf.

Een betere manier om keuzes te maken

Wij zíjn namelijk niet onze opleidingspapieren, behaalde vaardigheden en rapportcijfers. Wij zijn onszelf.

We worden geboren en staan op een bepaalde manier in het leven en nemen altijd onze persoonlijkheden mee. Bij alles wat we doen.

Heel menselijk allemaal enzo. Veel menselijker dan die behaalde papieren. Maar die laatstgenoemde is wel het meest de norm in onze maatschappij.

We hebben redelijk oogkleppen op. We studeren af, kijken naar onze studie, en gaan in vacatures op zoek naar bedrijven die iemand met jouw studie zoekt.

Die menselijke kant waarmee je óók keuzes kunt maken, noemen we talenten.

Wat is talent?

Een onderzoek aan de universiteit van Tilburg

(beetje bronvermelding, om te laten zien dat ik niet zomaar wat zwets:Titel: De ‘sterke punten’-benadering werkt. Onderzoek naar effecten van aandacht voor talent van Woerkom, M.; Stienstra, M.; Tjepkema, S.; Spruyt, M.-2011)

schrijft:

Wat is talent?

“Een talent, of sterk punt, kun je zien als ‘elk zich herhalend patroon van denken, voelen of zich gedragen dat op een productieve manier kan worden ingezet’ (Buckingham & Clifton, 2001). Het is het eerste, natuurlijke gedrag wat in je opkomt.

Een vraag die vaak bovenkomt is: ‘Is een talent nou iets wat je goed kunt of wat je graag doet?’ Het antwoord is eigenlijk allebei. Datgene waar iemand echt kwaliteiten in heeft is vaak ook waar hij of zij plezier aan beleeft. Je doet het graag, en ook als het even tegenzit zet je door. En – misschien wel het allerbelangrijkste – je krijgt er energie van.”

Geen “The voice of Holland”

We denken bij het woord ‘talent’ vaak aan mensen die een aangeboren gave hebben, om bijvoorbeeld de sterren van de hemel te zingen. En daarmee the voice of holland te winnen.

Of het talent om een superduurzaam concept te ontwerpen wat energie bespaart, wat een prijs krijgt voor beste innovatie van het jaar. En ook, Shakira: wat een toptalent, wereldtournee’s vol. Ze zingt, (buik)danst én entertaint in volle stadions.

Tot slot, Carice van Houten die het met haar acteertalent schopt tot in Amerika. Allemaal helden, met jawel, een talent. Zij wel. Maar dat is dus niet zo zwart-wit. Het lijkt een kans van 1 op een half miljoen dat jij zo talentvol wordt en het ver gaat schoppen.

Het lijkt een soort van oase uit duizend en 1 nacht, dat je kans maakt om net zo’n talent te bezitten zoals zij. Een soort van luchtkasteel.

Maar nee.

In een andere blog ga ik uitleggen waarom zij dan zo succesvol zijn geworden.

Iedereen heeft talent

Zo. Lees die zin nog maar eens een keer.

Jij hebt dus ook talent. Sterker nog, je hebt een set van meerdere talenten. En die talenten gecombineerd is jouw unieke talentenpakket. Hiermee ben jij net zo getalenteerd als Carice van Houten, maar dan wel op jouw manier.

We interpreteren talent vaak verkeerd omdat we het stempel ‘talent’ vaak plakken op wereldsterren of topsporters. Maar maak nu maar eens kennis met de talenten die ieder mens heeft. Heel nuchter Hollands enzo.

Welke talenten heb jij?

Uit onderzoek blijkt dat iedereen talenten heeft en dat je met de combinatie van jouw talenten een eigen uniek profiel hebt van jezelf. Wanneer je je talenten regelmatig in kunt zetten in je werk, werk je met veel plezier en voldoening.

En dat willen we allemaal, toch?!

In Nederland lopen we een beetje achter, maar het komt wel steeds meer. In Amerika zijn ze al veel verder met kijken naar je talenten in het zoeken naar werk. Gallup, het Amerikaanse research & consulting bedrijf bijvoorbeeld. Hier werd de Strenghts Psychologie bedacht. De Sterke punten vinder komt hier vandaan.

En het is ruimschoots bewezen dat dit beter werkt dan de nadruk leggen op de dingen die je nog niet zo goed kunt, en daar dan een training in volgen.

Hetzelfde onderzoek van de Universiteit van Tilburg zegt ook:

“De ‘sterke punten’-benadering  is een perspectief op ontwikkeling waarbij de focus niet zozeer ligt op het verbeteren van de zwakke kanten van medewerkers, maar juist op het optimaliseren van hun talenten”

Verschillende talenten zijn bijvoorbeeld:

  • Aanpassingsvermogen
  • Communicatie
  • Discipline
  • Empathie
  • Focus
  • Strategisch en nog 28 andere.

In totaal zijn er 34.

Wat haal jij nu hieruit?

Probeer voorzichtig jouw oogkleppen af te doen. Ik wil je vragen om je CV even niet meer te bekijken en aan de kant te leggen. Doe ook even afstand van al die eindeloze online vacaturebanken. Klik de tabbladen dicht. Pak gewoon een stuk papier.

Je weet wel zo’n offline wit vierkant ding. Daar heb je geen inlogcode voor nodig.

En een pen.

Ga dan eens na en schrijf op wat jouw talenten zijn. Wat kun jij van jezelf al goed? Probeer de dingen die je van nature al goed kunt, eens in te zetten op je werk.

Wellicht heb je helemaal geen andere baan nodig. Als je merkt dat je nog steeds je (natuurlijke talenten) ei niet kwijt kunt in je huidige baan, ga dan gerichter op zoek in de massa’s vacatures.

Pak jouw natuurlijke talentenlijstje erbij en ga alleen reageren op functies waarin je weet dat je taken gaat doen, die bij jou passen.

Ik kan je zeggen, dan valt er een hoop af! (=niet erg, juist goed).

Was jij altijd al de regelnicht in jouw vriendinnengroep? Pak jij van nature de leiding ergens (want ja anders komt er naar jouw mening toch niks van). Schrijf dit soort dingen eens op. Denk aan functies die dit soort talenten vergen.

Best kans dat die functies helemaal niet lijken op je huidige CV-werkervaring. Maar hee, dat is verandering. En verandering is goed als je vastzit in een situatie die je toch al keibeu bent!

Want met hetzelfde gedrag, bereik je dezelfde resultaten is de spreuk. En hetzelfde resultaat (een zelfde soort saaie baan) dat is nou net niet waar je nog naar op zoekt bent. Hoe kijk jij hier tegenaan? Laat het me weten in de comments of stuur me een berichtje. Ik kijk graag met je mee!

 

En dan de eindclue: dingen die je in je vrije tijd graag en makkelijk doet zoals dat uitje fixen, doe je in de avond dus na je werk. Blijf eerlijk tegen jezelf en anderen, en doe die dan ook ’s ochtends, op je werk. Je bent op je werk, of als ondernemer namelijk niet ineens een ander persoon met andere interesses en dingen die je goed kunt.

Want ’s avonds een talent, s’ochtends een talent ?