gedachten-keuzestress-maatschappij

Deel 3: redenen waarom we blijven zitten waar we zitten

Reden 5: je gedachten

Ik zei het net al: alles wat je doet en al bereikt hebt (of niet) is het 1 op 1 resultaat van je gedachten. Dus wat jij jezelf vertelt (dus wat je denkt) is waar, en daar handel je dan ook naar. Dit gaat allemaal onbewust maar het principe werkt wel zo. Dit is wetenschappelijk bewezen. Als jij denkt: ja maar dat kan ik nooit bereiken, dan bereik je het ook niet. Als jij denkt dat je ergens goed in bent, en je gelooft dat je bij vaker oefenen en doen iets kan bereiken, dan gebeurt dat ook. Ik zal hier binnenkort nog een blog over schrijven.

Voor nu geldt: je blijft zitten waar je zit, als jij gelooft dat je plannen toch niet gaan werken, dat ze toch niet uitkomen. Deze (belemmerende) gedachten zorgen ervoor dat jij niks onderneemt. Want je denkt ‘ik kan dit toch niet’ of ‘wie ben ik nou om ineens een koffietent te gaan openen als ik maar een gewone kantoorslungel ben’. Het resultaat van wat je doet is het resultaat van wat je denkt. Dus als je het omdraait naar ‘ik weet al veel van boekhouding, ik ben heel erg ondernemend en ik ben super gemotiveerd om dat koffiezaakje te openen’ dan gaat het je wel lukken. Want resultaat van wat je denkt is het resultaat van wat je uiteindelijk in de echte wereld doet. Vertel dus constant een positief verhaal aan jezelf. Blijf realistisch maar geloof in jezelf. Dan kennen je gedachten ongekende krachten. Want als je op deze manier denkt, gaat het je heel ver brengen.

Reden 6: de maatschappij

Tot slot is er nog de huidige maatschappij. Deze is prestatiegericht. Alles om ons heen zegt dit: ga studeren, haal hoge cijfers, studeer zo snel mogelijk af, zoek een baan, maak promotie, verdien meer geld, en kom nog hogerop in je vakgebied. Dit is een manier om gelukkig te worden. Maar de maatschappij belicht alleen deze kant. Er zijn nog tal van andere manieren om gelukkig te worden, maar die zijn niet persé gericht op alsmaar presteren en geld verdienen. Hierdoor lijkt het dat er maar één pad naar een leuk leven is. Maar dat is dus niet zo. Laat je niet misleiden door de prestatiemaatschappij en, zoals ik het graag zeg ‘naai gewoon je eigen naad’. Want daar wordt jij uiteindelijk het gelukkigst van, niet van onze prestatiemaatschappij die draait om economische succesessen. Want daar leef je uiteindelijk niet voor.

Reden 7: keuzestress

Ook keuzestress zorgt ervoor dat je niet het leven leeft dat je eigeniljk zou willen. Want keuzestress zorgt vaak voor het uitstellen of het überhaupt niet-maken van keuzes. Dus blijf je zitten waar je zitten. Ook daar binnenkort een blog over ?

 

Ga eens na van de blogs deel 1,2 én 3 ‘redenen waarom je blijft zitten waar je zit’ hoeveel redenen jij kan afvinken? Kijk dan eens of (maar vooral hoe) je deze redenen kan omzeilen, om actie te ondernemen naar jouw gewenste leven. Laat je niet weerhouden!