mening van anderen

Deel 2: redenen waarom we blijven zitten waar we zitten

Reden 3: die draak van een mening: ANDEREN

Waarom je geen actie onderneemt? Anderen.

Het verwachtingspatroon

Vrienden, familie, collega’s, de buurvrouw, maten van je vereniging etc. Jij zit in een bepaalde situatie, je hebt een bepaalde rol (fulltime moeder, corporate carrieretijger, binnen-persoon, introvert, extravert etc) en je hebt een functie die bij jou als persoon nou eenmaal hoort. Jij bént je functie. Dat denk jij tenminste en dat denkt de rest om jou heen ook. Mensen die jou kennen, hebben een beeld van jou. De snelle salesman, de meedenkde HR-dame, de zorgmedewerker, de creative marketeer etc.

Het is dus zaak (denk jij) dat jij je hiernaar ook blijft gedragen en niet buiten dit kader stapt. Want dan klopt hun verwachtingspatroon niet meer. En je kunt anderen natuurlijk niet helemaal van de leg brengen door ineens ‘iemand anders’ te zijn dan dit.

Tenminste

Dat denk jij. Alles gaat om gedachten. Het is maar net wat voor betekenis jij in je gedachten aan de situatie geeft. We zitten vaak vast omdat we denken dat anderen iets van ons verwachten. En dat jij daar naar moet blijven handelen. Maar is dat wel zo? Mensen zijn gewoontedieren en als je gaat veranderen en ineens groenteboer wordt als je bankier was, dan is dat iets waar mensen aan moeten wennen. Maar ook daar went je omgeving wel weer aan.

Draken

En dan zijn er ook nog de meningen. Die stomme meningen van anderen. Heb je net jezelf tóch weten te overtuigen op eigen kracht dat je iets anders met je leven wilt, krijg je die draak. Die draak van een mening. Draken waarschijnlijk. Hieronder wat voorbeelden van diverse situaties en bijpassende meningen:

Je ouders: zou je dat nou wel doen? je hebt zo veel je best gedaan voor je felbegeerde diploma. Maar we steunen je wel hoor!

Je buurvrouw: ik zou dan wel als je een B&B gaat beginnen dit en dit en dat goed regelen! En ik zou als ik jou was ook daar en daar wel even goed over nadenken, want het is nogal wat!

Je zusje: gaaf! Ik zou echt niet durven, maar ik zou het echt gaan doen

Je vrienden: maar je hebt zo’n vette baan! Waarom zou je die promotie van vorig maand ineens opgeven, superzonde. En dat salaris ook, dat ga je sowieso niet snel meer verdienen. Maar als jij daar zin in hebt moet je het vooral doen, wij komen wel chillen als je B&B er staat!

Lid van je sportvereniging: is daar wel vraag naar dan? Heb je dat al uitgezocht?

Tante: welke richting wil je dan gaan doen? en dan bij je huidige baan? Of bij een ander bedrijf in de ‘branche X’ (waar je op dat moment werkt). Ga je daar dan een opleiding voor volgen?

  • Dus.
  • Daar gaat je enthousiasme.
  • Hallo Twijfel!

Het zit zo:

Er zijn altijd mensen die er iets van vinden. En die vinden dat ze hun mening grenzeloos kunnen uiten. En zelfs: dat ze jou daar nog mee helpen ook. Dit is 9 van de 10 keer omdat ze zelf ergens mee zitten. Ze uiten twijfels of raden je iets af, of ze zijn negatief omdat ze zelf juist hartstikke hard een andere baan willen maar niet durven. Of voor zichzelf willen beginnen, of niet meer zo blij zijn met hun partner. Of omdat ze zelf beren op de weg zien en daardoor maar niks ondernemen (maar ze balen daar wel van).

Deze zelfprojectie, gaat dus vaak niet over jou en je plannen maar zeggen iets over de persoon zelf. En dat uiten ze op jou. Niks van aantrekken dus. Sowieso niks aantrekken van meningen die je enthousiasme temperen. Want wie wordt daar beter van? Juist.

(Dan heb ik het natuurlijk niet over de bemoedigende woorden, succeswensen en lieve berichtjes van mensen die je wel steunen!)

Wat kun je wel doen met al die meningen en goedbedoelde adviezen?

Wat te doen?

Denk bij elke mening na: is dit mening A of mening B?

Mening A: Alleen de meningen en adviezen van anderen serieus nemen die er verstand van hebben. Dus degenen die hetzelfde pad al bewandeld hebben, of de mensen die zeer zeker meer kennis en ervaring hebben in de richting waar jij naar toe wilt. Je hoeft het niet als een kip zonder kop aan te nemen, maar je kunt het wel eens bekijken. Er eens over nadenken wat bij jou van toepassing is. Wellicht kun je er wat mee, of wat van leren.

Mening B: Meningen van mensen zonder ervaring of kennis van jouw situatie/doel. Als het gaat om meningen waar jij van gaat twijfelen, of zelfs ontmoedigende meningen: laat deze links liggen. Zij weten niks van jouw situatie. Wat heeft jou ertoe geleidt? Waar houdt jij echt van? Waarom maak jij bepaalde keuzes? Dat weten anderen niet, dus hebben zij echt nul fundament om een argument tegen te geven, of iets heel hard in twijfel te trekken wat jij van plan bent.

Reden 2: de maatschappij

Tot slot is er nog de huidige maatschappij. Deze is prestatiegericht. Alles om ons heen zegt dit: ga studeren, haal hoge cijfers, studeer zo snel mogelijk af, zoek een baan, maak promotie, verdien meer geld, en kom nog hogerop in je vakgebied. Dit is een manier om gelukkig te worden. Maar de maatschappij belicht alleen deze kant.

Oftewel

Er zijn nog tal van andere manieren om gelukkig te worden, maar die zijn niet persé gericht op alsmaar presteren, de economie dienen, en (veel) geld verdienen. Hierdoor lijkt het dat er maar één pad naar een leuk leven is. Maar dat is dus niet zo. Laat je niet misleiden door de prestatiemaatschappij en, zoals ik het graag zeg ‘naai gewoon je eigen naad’. Want daar wordt jij uiteindelijk het gelukkigst van, niet van onze prestatiemaatschappij die draait om economische successen. Want daar leef je uiteindelijk niet voor.

 

Al typend kwam ik er achter dat er meer redenen zijn, dan ik aanvankelijk had genoteerd. Zeer binnenkort dus deel 3 van de reeks ‘Redenen waar je blijft zitten waar je zit’.

Kijk voor nu eens naar bovenstaande redenen. Herkenbaar? Het hele eieren eten is dat het helpt om meer bewust te zijn van wat je naar je toe geslingerd krijgt. Weeg elk oordeel, stukje informatie af op jouw weegschaal: kan ik hier wat mee of gaat dit mij verder helpen? Zo niet, ga het zo snel mogelijk uit de weg.

En we leefden nog blij en gelukkig 🙂