Steeds vaker hoor ik deze uitspraak om me heen van leeftijdsgenoten als ik een eerlijk gesprek met hen heb: “ja ik doe ook maar wat, geen idee of ik goed bezig ben. En soms nog: “laat staan dat ik mijn ‘passie’ (sorry voor dit jeukwoord) volg. Geen idee”. Als je tevreden bent met je leven op dit moment is dat ook gewoon prima.
Maar het kan ook zijn dat je die uitspraak doet, met daarbij aansluitend de gedachte dat je eigenlijk iets anders wilt, en nu helemaal niet tevreden bent met je leven. Dus eerder met een negatieve ondertoon dat je maar wat aanrommelt zonder er echt blij van te worden. Terwijl ‘de rest’ wel gave dingen doet aan de lopende band waar de vastberadenheid en voldoening van afspatten. Hieronder geef ik je alvast deel 1 van de redenen waarom je wel anders wílt, maar toch onbewust blijft zitten waar je zitten.
Reden 1. De grote bruine beer: ons oerbrein
Wij mensen leven in het snelle, digitale en moderne 2019 maar we functioneren nog steeds vanuit ons oerbrein/systeem. Vroeger was dit noodzakelijk en een zeer ingenieus systeem wat ons beschermde. Kwam er een grote bruine beer op je af, dan gaf dit oerbrein ons meteen een seintje en maakte het adrenaline aan: Rennen voor je leven! Dit oersysteem in onze hersenen zorgt ervoor dat je bij gevaarlijke en onbekende situaties jezelf veilig stelt.
Dit was vroeger van levensbelang, maar nu niet meer. Maar je lichaam denkt nu nog steeds dat het zichzelf ‘veilig’ moet stellen voor onbekende en onveilige situaties. Er zijn geen beren meer. Maar helaas pindakaas: dit systeem werkt nu nog steeds. En die echte beren, zijn nu spreekwoordelijke beren op de weg geworden. Want een verandering van baan, partner, invulling van je leven zijn allemaal ‘onveilige en onbekende’ zaken voor je oerbrein. Dit zijn eigenlijk de grote gevaarlijke bruine beren van toen, van de oertijd. Die moet je vermijden. Veel te grote veranderingen en bovenal onzeker, en dus niet veilig! (Stress werkt overigens via ditzelfde oerbrein principe, maar daar een andere keer meer over).
Hoe het werkt
De spreekwoordelijke beren op de weg die je tegenkomt als je tóch zaken wil gaan veranderen in je leven, dat zijn de gedachten die jij jezelf aanpraat. Of nou ja, jezelf. Dat doet het oerbrein voor je. Die plant vriendelijk wat blokkerende gedachtes, muren, excuses en andere beschermingsmaatregelen in je gedachten. Om maar vooral geen onzekere situaties aan te gaan. Niks te ondernemen. Lekker veilig blijven zitten op die verstelbare kantoorstoel. Zekerheid en geen onveilige situaties in de toekomst. Daar zorgt je oerbrein wel voor. Want stel je voor dat je wordt opgegeten buiten de veilige kantoortuin door een hyena. Met deze informatie in je achterhoofd, kun je je gedateerde oerbruin dus ontwijken, wetende dat je niet meer wordt opgegeten als je iets heel anders gaat doen.
Reden 2. Het angstvogeltje
Vaak ervaren we angst als we iets willen doen wat we nog nooit eerder hebben gedaan. Dit ligt in het verlengde van het punt hiervoor. Want bij zekerheid weet je wat je hebt en wat je kan. Als je iets nieuws gaat doen, weet je niet hoe dingen gaan lopen en wat je ervoor terugkrijgt. Verandering verstoort dit. Iedereen heeft dan in bepaalde mate een kritische stem vanbinnen die je wil tegenhouden en dan zegt: ‘maar ik kan dit toch niet’, ‘wie ben ik nou om te zeggen dat ik dit kan’, ‘anderen zijn veel beter’, ‘ik ben al de zoveelste dus waarom zouden mensen nog bij mij aankloppen’, ‘ik ben vast niet goed genoeg’ etc.
Omgaan met die angst
De kunst is om dit stemmetje niet te verdringen of te negeren. Nee, luister er naar en sta er dan boven door liefdevol te zeggen tegen jezelf: ik vind het zeker spannend en eng, die angst mag er zijn, maar deze gedachten zijn irreëel en komen enkel voort uit angst. Ze mogen mij niet gaan leiden. Ik mag ze dus liefdevol ‘opzijzetten’. Want ze helpen mij nu niet verder, integendeel. Onderzoek waarom je denkt dat je bijv. niet goed genoeg bent, en waarom je denkt dat je dit niet kan. Die angsten komen wel ergens vandaan, het is goed om te onderzoeken waarom je die gedachten hebt. Wat mij bijv. erg hielp is om te bedenken dat hele volksstammen mij voor zijn gegaan. Ooit zijn ook andere succesvolle medemensen begonnen met iets waar ze nog nul kennis of ervaring in hadden. Ook die zijn goed terecht gekomen.
In deel 2 vertel ik je de andere redenen waarom je muurvast blijft zitten waar je zit, ook al wil je wel verandering.