loopbaancoaching

Ben jij je hier bewust van?

Binnenkort ga ik met andere coaches en professionals die met talenten werken, om de (digitale) tafel, om onze eigen talenten te bespreken. We gaan het hebben over onze talenten, en van elkaar leren over hoe we deze in kunnen zetten.

Ik besefte me ineens: voor mij is het zo normaal dat ik bezig ben met waarin ik goed ben. Maar dat het helemaal niet vanzelfsprekend is, dat iedereen dat ook doet.

Hoe vanzelfsprekend ik het ook vind om dat wel te doen ;P

Want ben jij je bewust van je talenten?

Of heb jij dat woord tot nu toe sowieso nog niet gebruikt?

Grote kans van niet, en ik ga je uitleggen waarom.

Onze maatschappij is gebaseerd op deze fases:
basisschoolmiddelbare schoolstuderensolliciterenwerken
Aan het eind van elke fase krijg je een papiertje mee, waarin staat dat je de vakken of taken heb behaald om bij de volgende fase te komen. De volgende fase staat dan voor doorleren, aangenomen worden, of een andere (hogere) functie of salarisverhoging.

IN die fases zijn we altijd uitgegaan van het halen van die vakken op school. Of zoveel mogelijk winst/omzet behalen voor een bedrijf.

Het is ZO belangrijk dat je je suf focust op je te pletter leren voor een tentamen, of dat je je blind staart op gevraagde diploma’s om bij de volgende fase te komen.

In principe is hier nog steeds niks mis mee.

Want als je ergens gaat werken, zul je inderdaad vaak een bepaalde diploma nodig hebben, want anders kom je er gewoon niet in. Je kan niet als docente zijnde ineens arts worden. Welke talenten je ook hebt, je zult je moeten verdiepen in en omscholen naar het vak.

Maar waar het wel mis gaat, is in dat koppie van jou.

Want na ja afstuderen is hetgeen we vaak doen: teruggrijpen naar ons CV. Waar die verschillende fases van hiervoor keurig staan opgesomd. De studie die je hebt gedaan, je nevenactiviteiten, de stages, en je vorige werkervaring.

Je DENKT dat je moet blijven zoeken in die hoek. Je kijkt naar wat je al hebt opgebouwd en je opleiding(en). En geeft vervolgens hiermee een zoekterm in bij de bestaande vacaturesites. Soms een uitschieter maar dat is meestal al snel niks.

Terwijl, wanneer jij op basis van je talenten op zoek gaat naar wat bij je past, kom je pas echt verder. Dát gaat je echt helpen.

Want die dingen waar we van nature al goed in zijn, die zijn (tenzij je een sociale studie hebt gedaan misschien) nooit, maar dan ook echt NOOIT naar voren gekomen in al deze studies en werkplekken. De aandacht ging altijd naar : haal je vakken, doe je taken en stroom door. En een studie zegt nou eenmaal niks over wie jij bent. En waar je goed in bent.

Heel erg bot gezegd (maar ik ben liever duidelijk dan om de brij heen te draaien), het enige dat die opleiding wilde, was hun jaar vullen met studenten. Zodat ze kunnen blijven bestaan. En dat is ook de reden waarom talenten en persoonlijkheid geen primaire plek hebben in onze studie- en werksamenleving. Het is gewoon niet relevant voor HEN. Ze hebben echt niet gekeken naar: we gaan eens goed onderwijzen, klaarstomen voor een mooie carrière, en laten zien hoe ze leuk werk kan vinden dat bij helemaal bij haar met deze studie past. Hetzelfde geldt voor de meeste bedrijven.
Nee.

Het is dit:

A.     Studie
B.     : jouw persoonlijkheid, jouw drijfveren, jouw intenties, jouw talenten, jouw ambities, jouw kracht, jouw kunnen, jouw onderscheidend vermogen etc.
En met een combinatie van beiden ga je er helemaal komen. Heb je plezier in je werk en doe je waar je goed in bent. Het stukje A is, soms blijkt na coaching, niet de weg daarnaartoe. Maar als je eenmaal dat inzicht hebt, weet jij wel in welke studie of cursus je je nu wél kan gaan verdiepen.

Een mooie tweede kans zegmaar? Een nieuwe afslag.

Ik ben het levende voorbeeld: van communicatie- en informatiewetenschappen en Interculturele communicatie naar studie coaching. Ja, het kostte geld. En tijd. En energie. Maar god wat ben ik sinds die keuze een blij ei 😀 !

Het verleden kun je niet veranderen, wel alles wat vanaf nu gebeurt ? En dan kun je er maar beter het beste van maken.

A en B zijn twee op zichzelf staande dingen. Het feit dat die combi nooit is gemaakt: van jou als persoon + studie, wil echter niet zeggen dat dat nu niet meer kan.

Dus die talenten van jou, zijn heel erg belangrijk.

Voor mij was dit mijn grootste eyeopener ooit in al die jaren dat ik op zoek was naar leuk werk. Pas toen ik mezelf als groot middelpunt ging nemen, ipv twee genoemde communicatiestudies ging voor mij het lichtje (eerder een flinke bouwlamp) branden. En verdween er ook een hoop stress.

Wil jij ook je talenten ontdekken en inzicht in werk dat echt bij jou past?

Soms vind je de antwoorden op bepaalde vragen namelijk niet alleen. Soms heb je net even die stok achter de deur nodig om daadwerkelijk actie te nemen.

Daarom heb ik het Groots Werkgeluk Traject ontwikkeld.

In dit traject sta ik 3 maanden aan jouw zijde en help ik je om een antwoord te vinden op de vraag: Wat wil ik nou echt? Waar word ik nou echt gelukkig van? Wat past bij mij? Wat is haalbaar voor mij? En ik help je om die negatieve stemmen in je hoofd te doorbreken en actie te nemen.

Stap 1: Wat zijn mijn talenten?
Stap 2: Wat wil ik?: dromen en verlangens
Stap 3: Wat houdt mij tegen?
Stap 4: Wat zijn mijn mogelijkheden?
Stap 5: Plan van aanpak om in kleine stapjes jouw werkgeluk te bereiken

Wat heb je na dit traject bereikt?

-duidelijkheid over wat je wilt
-wat je natuurlijke talenten zijn
-welke werk daar het beste bij je past
-of je wilt gaan ondernemen, zo ja, dan weet je waarin jij gaat ondernemen
-een concreet stappenplan hoe je dat werk (bijv. hoe zet je de resultaten van onze coaching in bij solliciteren) in kleine stapjes kan bereiken

De investering voor dit traject is: 650,- euro incl. btw.

Voel jij dat dit iets voor jou is? Reageer dan gewoon op deze mail en dan plannen we een vrijblijvende match call in. Dit is GEEN sales call. In deze call denk ik met je mee of dit een goede stap voor jou zou zijn en kijken we of er een wederzijdse klik is. Voor deze maand heb ik nog twee plekjes over.

Fijne avond!

Groetjes,
Sylvia